O balerină din România a fost premiată pentru „performanţă remarcabilă în dans”,...

O balerină din România a fost premiată pentru „performanţă remarcabilă în dans”, la Gala Premiilor Olivier

Foto: Francesca Velicu / Facebook

Balerina Francesca Velicu a fost premiată, duminică seara, în cadrul ”Olivier Awards”, cele mai importante premii de teatru şi dans care se acordă în Marea Britanie. Velicu a fost recompensată pentru „performanţă remarcabilă în dans”/ ”Outstanding Achievement in Dance”, pentru rolul din „Le Sacre Du Printemps”.

Renumitul balerin ucrainean Sergei Polunin a fost cel care i-a înmânat Francescăi Velicu, în vârstă de 19 ani, premiul pentru „performanţă remarcabilă în dans”. Balerina a postat pe contul său de Instagram două fotografii de la ceremonie, scriind: „Una dintre cele mai minuntate seri pe care le-am avut….mulţumesc Olivier Awards”.

 „Am notat ceva, pentru că sunt româncă şi pentru că sunt şi dansatoare de balet, aşa că vorbesc mai bine cu trupul”, a spus Francesca Velicu pe scena Royal Albert Hall.

Aceasta le-a mulţumit în primul rând, Alinei Cojocaru şi partenerului acesteia, Johan Kobborg, care i-au deschis calea către English National Ballet, dar şi directorului său artistic, mamei şi prietenului ei. „A fost cel mai intens moment pe care l-am experimentat vreodată pe scenă, şi sunt foarte recunoscătoare”, a spus Velicu despre rolul său. Spectacolul „Le Sacre du Printemps” a fost susţinut la Sadler’s Wells, cel mai important centru al dansului britanic iar coregrafia îi aparţine celebrei Pina Bausch. Despre prestaţia tinerei balerine în spectacol, The Guardian a scris că a făcut o interpretare sinceră, iar The Times că „dansul ritualic al morţii a lăsat-o pe ea, dar şi pe noi, fără respiraţie”.

Francesca Velicu este una dintre prezenţele remarcabile ale baletului românesc, şcolită la Liceul de Coregrafie Floria Capsali, dar şi la Bolshoi Ballet Academy.

S-a numărat printre primele balerine care au părăsit Opera Naţională (ONB) după scandalul care a marcat instituţia în primăvara anului 2016, când Johan Kobborg era îndepărtat de la conducerea Corpului de Balet de la ONB. Balerina şi-a exprimat aprecierea pentru Kobborg şi Alina Cojocaru, considerându-i importanţi pentru felul în care a evoluat cariera sa. Gala Premiilor Olivier a avut loc la Royal Albert Hall. Premiile Laurence Olivier sunt prezentate annual de Societatea Teatrului Londonez (Society of London Theatre) pentru recunoaşterea excelenţei în teatru profesional.

Premiile erau cunoscute iniţial sub dennumirea de Premiile Societăţii de teatru West End (Society of West End Theatre Awards), dar au fost ulterior redenumite, în 1984, în cinstea actorului Laurence Olivier. Sursa: Adevărul