O lună dedicată muzicologului Pascal Bentoiu, la Londra

O lună dedicată muzicologului Pascal Bentoiu, la Londra

Sursă foto: ICR

Mai multe evenimente dedicate uneia dintre figurile tutelare ale scenei muzicale românești postbelice – compozitorul, muzicologul și mentorul Pascal Bentoiu, sunt organizate în cursul acestei luni la Londra.

Astfel, în 7 aprilie, la sediul ICR Londra, criticii muzicali Mihai Cosma şi Richard Whitehouse au evocat opera și biografia marelui muzician, încă puțin cunoscute în lumea occidentală, ca parte a unei serate ale cărei invitate speciale au fost soprana Ioana Bentoiu (fiica compozitorului) şi pianista Lena Vieru Conta. S-au cântat într-un program inspirat de afinitățile prodigiosului muzician, ciclul de lieduri „Frauenliebe und Leben” de Robert Schumann, cele „Şapte cântece pe versuri de Clément Marot” enesciene, dar și propriul său ciclu de cântece, „Eminesciana II”.

Evenimentul a fost completat de vernisajul expoziţiei de fotografie „Pascal Bentoiu – viaţa şi opera”, curatoriată de Irina Niţu, cu un design realizat de Horia Niţu şi produsă de de Muzeul Naţional „George Enescu” din Bucureşti. Expoziţia va putea fi vizitată până în 27 aprilie.

În 29 aprilie, luna dedicată lui Pascal Bentoiu se încheie cu un concert care ilustrează statutul său de principal continuator al lui George Enescu. Pe scena de la St James’s Church, Oberon Symphony Orchestra sub bagheta lui Samuel Draper va cânta Simfonia a IV-a enesciană, lucrare neterminată orchestrată magistral de Bentoiu, care se cântă în premieră în Marea Britanie.