Chimia biofarmaceutică ar putea fi introdusă în universitățile din Rep. Moldova, după ce Ministerul Educației a constatat că în ultimii ani industria farmaceutică s-a dezvoltat de trei ori mai repede decât industria chimică şi de patru ori mai rapid decât industria mondială.
Cercetările în domeniu au, în prezent, un trend ascendent, iar preocuparea pentru prevenirea, ameliorarea şi vindecarea a sute de boli distincte, de la gripă şi răceli uşoare la SIDA şi Ebola, rămâne o preocupare primordială a chimiei farmaceutice.
În context, cea mai eficientă metodă de dezvoltare a unui nou medicament se bazează pe cunoştinţe fundamentale de chimie şi biochimie: „Drept urmare, se impune necesitatea formării unor specialişti în domeniul chimiei biofarmaceutice care vor avea posibilităţi de activitate atât în domeniul sintezei dirijate a unor noi medicamente, cât şi în cel al analizei şi implementării procedurilor analitice pentru a asigura puritatea şi calitatea medicamentului”, susțin autorii proiectului.
Pe plan mondial, chimia biofarmaceutică ca specialitate în cadrul studiilor la ciclul I, licenţă, este implementată cu succes în România, Canada, Israel şi Rusia.
În Rep. Moldova, această specialitate va fi introdusă în Universitatea de Stat din Moldova şi Universitatea de Stat de Medicină şi Farmaceutică „N. Testemiţanu”. Dacă va fi susţinut legea ar putea intra în vigoare la 1 iunie 2014.