Acasă România O noua strategie privind cooperarea internațională pentru dezvoltare

O noua strategie privind cooperarea internațională pentru dezvoltare

Secretarului de stat pentru analiză politică şi relaţia cu Parlamentul Alexandru Victor Micula a relevat intenţia de revizuire a cadrului legislativ naţional şi de elaborare a noii strategii privind cooperarea internaţională pentru dezvoltare pentru următorii cinci ani, în vederea adaptării acesteia la obiectivele Agendei 2030 de dezvoltare durabilă. Declaratia a fost făcută la deschiderea celei de-a IX-a ediţii a Şcolii Române de Dezvoltare.

Evenimentul din acest an are ca temă centrală implementarea noilor Obiective de Dezvoltare Durabilă, adoptate în cadrul Agendei 2030 a ONU şi are loc în perioada 4-6 iulie, la Bucureşti.

Demnitarul român a evidenţiat existenţa unui moment favorabil la nivel internaţional, marcat de numeroase evenimente care contribuie la conturarea noului cadru global de cooperare pentru dezvoltare, printre care a menţionat: Summit-ul ONU pentru adoptarea Agendei 2030 (New York, septembrie 2015); Conferinţa  privind reducerea riscului de dezastre (Sendai, martie 2015); Conferinţa pe tema finanţării dezvoltării (Addis Abeba, iulie 2015); Conferinţa privind schimbările climatice (Paris, decembrie 2015); Summit-ul Umanitar Mondial (Istanbul, mai 2016).

Oficialul MAE a subliniat angajamentele UE de aliniere la noile evoluţii globale, prin elaborarea unei Strategii Globale pentru politica externă şi de securitate: „Acest proces reprezintă o oportunitate de reflecţie asupra modalităţii de implementare la nivel mondial a Obiectivelor Globale, având în vedere strânsa legătură dintre preocupările de securitate şi dezvoltare.” Acestui demers i se alătură revizuirea Consensului European pentru Dezvoltare, adoptat în 2005 şi susţinerea coerenţei între politicile interne UE şi Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

Secretarul de stat Alexandru Victor Micula a evidenţiat importanţa promovării României ca donator inovator şi predictibil de Asistenţă Oficială pentru Dezvoltare (AOD), pentru statele partenere din ariile geografice prioritare. De asemenea, a evidenţiat obiectivul României de a împărtăşi experienţa tranziţiei la democraţie cu statele beneficiare din regiune care se confruntă cu provocări similare.

Şcoala Română de Dezvoltare este un eveniment gândit ca un spaţiu deschis de reflecţie asupra problematicilor şi tendinţelor europene şi globale în dezvoltare, un spaţiu de dialog, de formare, de schimb de informaţii şi bune practici.