„O poveste mare într-o lume mică” sau momente și amintiri de viață...

„O poveste mare într-o lume mică” sau momente și amintiri de viață familială românească în Israel

Foto: ICR

Aproximativ 20 de lucrări de dimensiuni medii și mici realizate pe hârtie, lemn și pânză, care poartă semnura artistei israeliene de origine română Gila Miller sunt găzduite, începând de astăzi și până la sfârșituș lunii iulie, de ICR Tel Aviv în cadrul expoziției de pictură și grafică „O poveste mare într-o lume mică”.

Expoziția exprimă momente și amintiri de viață familială românească în Israel, cu accent pe simbolistica specială utilizată de artistă și recurentă în toate lucrările acesteia.

În cadrul expoziției, publicul poate descoperi un amplu univers simbolistic inspirat de dubla apartenență a artistei la mediul identitar israelian și la rădăcinile românești.

Vernisajul expoziției va avea loc în cadrul evenimentului „În traducere” organizat în colaborare cu Asociația Scriitorilor de Limbă Idiș, în data de 18 mai 2017, la ora 18:00.

Născută în Israel, Gila Miller a intrat în legătură cu moștenirea culturală românească prin intermediul mamei sale și a întregii familii a acesteia, originari din România. De-a lungul carierei sale artistice, Gila Miller a reliefat și accentuat în arta ei, cu ajutorul unor tehnici artistice variate, simboluri tradiționale din folclorul și trecutul familial românesc, precum și simboluri iudaice tradiționale – atât religioase, cât și naționale.

Absolventă a programului de BA de Arte Frumoase al Universității din Haifa, a urmat apoi un MA în Iudaism și Artă Iudaică la Institutul de Studii Iudaice Scheter, iar apoi a întreprins studii de cercetare în domeniul Artei evreiești și a Iudaismului Contemporan la Universitatea Bar Ilan. A participat la numeroase expoziții solo și de grup în Israel, România (Muzeul Satului din București), Portugalia (la ICR Lisabona), Italia și Spania.

În lucrările mele, caut mereu să explorez teme precum identitatea, memoria și legătura cu spațiul de origine. Creez și expun lucrări care să implice membrii comunității noastre și care să reprezinte diversitatea stilurilor de viață evreiești, ca parte a sistemului educațional al orașului în care trăiesc – Modiin”, a declarat artista Gila Miller pentru ICR.