„O Românie fără frontiere. Cultura – Moștenirea de ACASĂ”, expoziție la Hanul...

„O Românie fără frontiere. Cultura – Moștenirea de ACASĂ”, expoziție la Hanul Gabroveni

DISTRIBUIȚI

Hanul Gabroveni din București găzduiește, începând din 12 iulie și până în 20 iulie (de luni până vineri, 14:00 – 20:00), o expoziție de obiecte vestimentare țărănești, parte a unui proiect de promovare a identității naționale – „O Românie fără frontiere. Cultura – Moștenirea de ACASĂ”.

Alături de lada de zestre cu piese vechi, antebelice, expoziția conține piese vestimentare selectate din județele Mureș, Covasna și Hargita, expuse în instalații contemporane, pentru a realiza o punte de legătură cu iile cusute de femeile de azi.

Pe lângă costumele selectate în țară, care fac obiectul acestei expoziții, tot în cadrul proiectului s-a realizat și o expoziție de fotografie online, care reunește Zestrea colectivă a românilor de pretutindeni, sub numele Memoria. Zestrea. Moștenirea de ACASĂ. O colecție impresionantă de fotografii, primită de la românii de pretutindeni, care au răspuns invitației de a contribui cu fotografiile de familie din arhiva personală la realizarea acestei expoziții, cu scopul de aducere aminte, împărtășire, resuscitare și promovare a spiritului românesc. Colecția de fotografii reprezintă simbolic moștenirea lăsată generațiilor viitoare, care prin intermediul fotografiilor pot accesa un timp și un spațiu autentic românesc.

După  data de 20 iulie, expoziția de obiecte vestimentare țărănești a va putea fi vizitată și virtual.

Tot în cadrul proiectului sunt organizate o serie de conferințe online, realizate cu sprijinul și în parteneriat cu  Şcolile Româneşti “Nicolae Iorga” din Diaspora.

„O Românie fără frontiere. Cultura – Moștenirea de ACASĂ” este un proiect organizat de Asociația Arta și Cultura București cu sprijinul Guvernului României care își propune să promoveze identitatea națională prin evenimente culturale și politici publice.

Proiectul urmărește identificarea, arhivarea şi promovarea tradițiilor şi valorilor cultural-identitare a românilor din județele Mureș, Covasna și Harghita, încurajarea practicării vechilor meserii şi meșteșuguri, refuncţionalizarea costumului şi a obiceiurilor populare de peste an.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.