„Occident“, prezentat la „Inéditos. Talentos del siglo XXI“

„Occident“, prezentat la „Inéditos. Talentos del siglo XXI“

Filmul de debut al lui Cristian Mungiu, „Occident“, va fi difuzat la Festivalul Internațional de Film de la Valladolid, ce se desfășoară în perioada 24-31 octombrie, în cadrul secțiunii „Inéditos. Talentos del siglo XXI“.

În această secțiune, au fost selectate zece pelicule de debut, care nu au fost distribuite comercial în Spania, ale celor mai apreciați regizori la nivel internațional.

De origini și cu stiluri foarte diferite, acești realizatori au devenit în timp prin creațiile lor nume de referință ale cinematografiei actuale. Pe lângă Cristian Mungiu, vor mai fi prezentate creații ale altor nouă regizori, printre care îi amintim pe Paolo Sorrentino (Italia), Thomas Vinterberg (Danemarca) sau Asghar Farhadi (Iran).

La ediția din acest an, organizatorii au selecționat două pelicule românești în secțiuni competitive. Filmul „De ce eu?“, realizat de Tudor Giurgiu, concurează în competiția oficială pentru Premiul Espiga de Oro. Regizorul a mai obținut, în anul 2012, Premiul pentru cel mai bun lungmetraj în secțiunea „Punto de Encuentro“ pentru pelicula „Despre oameni și melci“. În secțiunea „Tiempo de Historia“, regizorul Claudiu Mitcu concurează anul acesta cu mediumetrajul documentar “Rețeaua”, anunţă romanialibera.ro

Festivalul Internațional de Film de la Valladolid include, pe lângă competiția oficială la care sunt selectate lungmetraje de ficțiune, alte 10 secțiuni și cicluri paralele dedicate operelor de debut, documentarelor internaționale și spaniole, lung- și scurtmetrajelor realizate de regizori originari din Castilla y Léon.

Seria succeselor filmului românesc în Peninsulă a fost deschisă în luna septembrie cu prezentarea filmelor „Comoara”, în regia lui Corneliu Porumboiu, și „Muntele magic”, în regia Ancăi Damian, în secțiunea „Zabaltegi“ a Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian.

În luna noiembrie, alte două festivaluri proiectează pelicule românești. Astfel, în cadrul Festivalului de Film European de la Sevilla, ce se derulează în perioada 6-14 noiembrie, filmul „Din dragoste cu cele mai bune intenții”, regizat de Adrian Sitaru, va fi difuzat alături de pelicule ale unor nume mari ale cinematografiei internaționale precum Amos Gitai, Peter Green­way, Mario Bellocchio ori Nanni Moretti.