Odeon revine în Spania

Odeon revine în Spania

242
0

După succesul înregistrat în cadrul ciclului teatral Una mirada al mondo, organizat de Centrul Dramatic Național din Madrid și ICR Madrid în octombrie 2016, unde trupa bucureșteană a prezentat o adaptare de Alexandru Dabija a piesei Contra democrației, semnată de Esteve Soler, și De vânzare, Teatrul Odeon revine în Spania în perioada 20-28 mai.

De data aceasta, teatrul bucureștean prezintă în cadrul celei de-a XVIII-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru și Artă de Stradă (TAC) de la Valladolid, două reprezentații ale spectacolului De vânzare, după o piesă scrisă și pusă în scenă de Gianina Cărbunariu.

Gianina Cărbunariu (1977) este considerată „copilul teribil” al teatrului românesc contemporan. A studiat regie la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, unde a fost admisă în 1999. Alături de alți trei colegi, a format grupul DramaAcum, care nu doar a adus o infuzie de piese dramatice noi, ci a permis și traducerea în limba română a unor piese europene cu o circulație redusă.

Spectacolul Stop the Tempo, realizat după prima piesă a Gianinei Cărbunariu, este unul dintre cele mai conoscute, determinându-i pe critici să o considere drept „cel mai bun dramaturg al noii generații”. În 2004, Cărbunariu a fost invitată în cadrul secțiunii dedicată noului teatru european a Bienalei de la Wiesbaden (Germania). În ultimul deceniu, spectacolele sale au fost jucate pe scene din Paris, Berlin, Dublin, New York, Istanbul, Viena, Nice ori Lepzig, pentru a numi câteva dintre ele. A doua piesă, Kebab, pe care a început să o scrie în timpul rezidenței teatrale de la Royal Court Theatre din Londra, a fost reprezentată inițial la Teatrul Foarte Mic din București.

Printre piesele scrise și montate de Gianina Cărbunariu menționăm: mady-baby.edu, Tipografic majuscul, Stop the Tempo, Tigrul siberian, 20/20,S ado-maso blues bar, Sold Out, Solidaritate. Acest ultim spectacol a fost prezentat la Madrid, la Teatrul La Abadía în perioada 23-24 ianuarie 2015, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Madrid.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ