„Om Liber al Londrei”

„Om Liber al Londrei”

Ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Ion Jinga, a primit, zilele trecute, distincţia „Om Liber al Londrei”. Doar doi români au mai primit acest titlu: M.S. Regele Mihai al României şi Sir George Iacobescu.

După citirea „The Declaration of a Freeman”, ambasadorul Ion Jinga a semnat în „Cartea Libertatilor”, document în care se află înregistrate toate persoanele distinse cu această onoare şi a primit certificatul care îi confera titlul de „Om Liber al Londrei”.

Evenimentul a avut loc în Chamberlain’s Court Room din Guildhall, clădirea istorică ce adăposteşte primăria oraşului, notează romaninuk.net

Ceremonia a fost oficiată de Paul Double, Remembrancer of the City of London. Remembrancer este o functie creată în 1571, rolul sau tradiţional fiind acela de canal de comunicare între Lordul Mayor şi City of London, pe de o parte, şi Suveran, Casa Regală şi Parlament, pe de alta parte.

Cu ocazia ceremoniei, în Chamberain’s Court Room au fost expuse documente, scrisori şi fotografii care atestă legăturile istorice dintre City of London şi România, inclusiv vizitele efectuate la Guildhall de Regele Ferdinand şi Regina Maria în anul 1927, de Regele Carol al II-lea în 1940 şi de MS Regele Mihai în 2011.

În cuvântul său, Rembrancer Paul Double a vorbit despre tradiţia de aproape 800 de ani a acordării „Freedom of the City of London”, a evocat personalităţi ilustre care au primit acest titlu de-a lungul secolelor şi a arătat că: „ES Dr Ion Jinga a fost admis ca Freeman of the City of London prin decizia Court of Common Council din 1 mai 2014. Am privilegiul de a-i strânge mâna şi a-l saluta ca cetăţean al Londrei. Aveți mulţi prieteni şi suporteri aici“.

Mulţumind pentru onoarea de a primi „The Fredom of the City of London”, ambasadorul României a spus: „Este un imens privilegiu să-mi servesc ţara ca ambasador în Marea Britanie. Văd în primirea acestui titlu o confirmare a nivelului de excelenţă în relaţiile dintre România şi Regatul Unit şi o recunoaştere a efortului loial de a contribui la aprofundarea Parteneriatului Strategic româno-britanic, la dezvoltarea relaţiilor României cu City-ul londonez, care este astăzi centrul diplomaţiei financiare şi comerciale mondiale, la apărarea imaginii şi promovarea intereselor României în Marea Britanie. Le sunt recunoscător prietenilor britanici pentru susţinerea constantă în acest demers şi mulţumesc echipei Ambasadei României la Londra pentru profesionalism şi dedicaţie. Nu în ultimul rând, gândurile mele se îndreaptă cu afecţiune şi recunoştinţă către familie, către soţia mea, Daniela şi fiica noastră Daria, care mi-au fost întotdeauna alături în momentele dificile.”