Omagiu adus lui Dinu Lipatti, la Praga

Omagiu adus lui Dinu Lipatti, la Praga

DISTRIBUIȚI

Vineri, 16 iunie 2017, la Sala Martinů a Facultății de muzică şi dans a Academiei de Arte Muzicale din Praga (Malostranské nám. 13, Praha 1), cu ocazia Cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la nașterea pianistului și compozitorului român Dinu Lipatti (1917 – 1950), ICR de la Praga organizează un concert extraordinar, susţinut de către baritonul Ştefan Ignat, soprana Renata Vari şi pianista Liana Mareş.

Programul de concert include o selecţie a compoziţiilor lui Dinu Lipatti, precum şi o serie de fragmente din opera Oedip, compusă de mentorul său, marele maestru George Enescu. La finalul concertului, invitaţii vor putea degusta o selecție de vinuri românești. Evenimentul este completat de expoziția foto-documentară „ENESCU – LIPATTI – mentor și discipol” realizată de Cristina Andrei, director general al Muzeului Naţional „George Enescu” din Bucureşti.

Realizată de Cristina Andrei, expoziția „ENESCU – LIPATTI – mentor și discipol” este dedicată relaţiei dintre Dinu Lipatti şi George Enescu; îl prezintă pe muzicianul român în calitate de pianist, compozitor, profesor, partener de scenă al lui George Enescu și punctează câteva aspecte importante din viața și cariera sa, prin intermediul a numeroase fotografii, afișe, manuscrise, programe și articole de presă.

Concertul-conferință „Oedip pe înțelesul tuturor” reprezintă o analiză a celor șapte producții ale operei Oedip de George Enescu realizate în România, Italia și Statele Unite ale Americii. Din dorința de a duce cât mai aproape de public mitul lui Oedip şi muzica din interiorul capodoperei enesciene, baritonul Ștefan Ignat propune o formulă de prezentare inedită, aflată la granița dintre concert și conferință, care are în prim plan interpretarea operei Oedip, prin prisma melosului popular şi a etosului românesc.

Baritonul Ștefan Ignat este prim solist al Operei Naționale din București din anul 1999. În anul 2011 a fost desemnat cel mai bun solist de operă din România, iar în palmaresul său se numără, printre multe alte roluri importante, șapte producții diferite ale operei Oedip de George Enescu pe scene din România, Italia şi Statele Unite ale Americii.

Solistă permanentă a Operei Române din Craiova, soprana Renata Vari a interpretat roluri principale din opere celebre impresionând publicul din România, Italia, Serbia și Germania cu forța sa vocală, ambitusul larg și variatele nuanțe ale vocii sale.

Liana Mareș are dublă specializare pian/clavecin şi este pianist corepetitor la Opera Națională din București. A colaborat cu Filarmonica „George Enescu” din București, Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian” din București și a susținut recitaluri de pian în fața publicului din România și din străinătate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.