Omagiu celui mai mare mim ceh

Omagiu celui mai mare mim ceh

DISTRIBUIȚI

O reprezentație a spectacolului teatrului bucureştean Masca, Pierrot lunatecul, a fost pus în scenă la Praga pe 22 noiembrie. Două statui vivante au întâmpinat publicul la intrare, introducându-l în zona Commediei dell’Arte revelate într-un registru postmodernist.

Spectacolul este realizat în memoria celui mai mare mim ceh, Ladislau Fialka, pe care regizorul Mihai Mălaimare l-a cunoscut în anii ’90, cu ocazia unei vizite de documentare la Praga când, de altfel, a şi văzut un spectacol de-al lui, întâmplător tot unul despre Pierrot – ulterior relatând toate aceste detalii ale întâlnirii lor în cartea sa ŞANSA, apărută la Ed. Polirom (Iași, 2006) -, fiind însă şi un omagiu adus lui Deburau (născut Jan Kašpar Dvořák la Kolín, în Boemia, astăzi parte din Republica Cehă), creatorul extraordinarului personaj – care a continuat să existe prin Fialka şi acum prin Masca.

Pierrot lunatecul propune publicului o tehnică inedită, pe cât de dificil de stăpânit pe atât de fermecătoare: pantomima albă. În acest gen de pantomimă, în linia lui Fialka, gestul traduce cuvântul – cuvântul gest se impune de la sine şi permite exprimarea unei game mai largi de situaţii şi trăiri.

Pe parcursul a mai multe momente de pantomimă, toate avându-l în centru, în diferite situaţii, pe Pierrot, veşnic îndrăgostit de Colombina, de sine și de viaţă, spectatorul cunoaşte personajul în postura de fotograf, de amant, de îndrăgostit, de cântăreţ, de pescar dar şi în alte momente construite cu un umor fin, de bună calitate.

Teatrul Masca a fost înfiinţat în 24 mai 1990, fiind singurul teatru de gest, pantomimă şi expresie corporală din România. Ideea creării acestuia a apărut însă în decembrie 1989, atunci când se prăbuşea un sistem şi când inclusiv arta îşi punea problema renovării. Are o trupă tânără de actori profesionişti şi este condus de actorul şi regizorul Mihai Mălaimare, doctor în teoria teatrului, absolvent al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, secţiile actorie şi regie de teatru, elev al lui Jean Lecoq, laureat a numeorse festivaluri, atât în ţară, cât şi peste hotare, deputat în Parlamentul României din anul 2000. În cei 25 ani de activitate, Teatrul Masca şi-a căpătat o reputaţie prestigioasă atât în ţară, cât şi în multele turnee peste hotare Franţa, Germania, Austria, Ungaria, Cehia, Slovacia, USA, Luxemburg, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Turcia, Albania, Macedonia.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.