Omagiu Sergiu Celibidache la Casa Artelor Dinu Lipatti

Omagiu Sergiu Celibidache la Casa Artelor Dinu Lipatti

DISTRIBUIȚI

Casa Artelor Dinu Lipatti în parteneriat cu Fundația „Sergiu Celibidache” organizează vineri, 1 iulie, de la orele 19.00, evenimentul „Omagiu Sergiu Celibidache”, pentru a-l celebra pe marele muzician român, dirijor, compozitor, teoretician și profesor, născut pe 28 iunie/11 iulie 1912 , Roman, Neamț, România, de la a cărui naștere se împlinesc 110 ani.

Recunoscut ca fiind unul dintre cei mai mari dirijori din toate timpurile, Sergiu Celibidache și-a dobândit notorietatea internațională pentru interpretările sale din repertoriul clasic alături de mari orchestre ale lumii precum Filarmonica din München, Filarmonica din Berlin, Orchestra Scala din Milano, Orchestra Academiei Santa Cecilia din Roma și Orchestra Radio a RAI, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Suedeze, London Symphony Orchestra, Filarmonica George Enescu. Sergiu Celibidache a fost un mare interpret al muzicii post-romantice, fiind recunoscut ca un dirijor neîntrecut al simfoniilor lui Anton Bruckner, precum și al impresioniștilor francezi, de la Claude Debussy la Maurice Ravel. Stilul său dirijoral era foarte original, fiind cunoscut în special pentru varietatea tempo-urilor: astfel, cu cât pasajul muzical era mai bogat și mai complex, cu atât tempo-ul devenea mai lent, un stil care crea un efect deosebit în sala de concert. Este recunoscut faptul că a refuzat frecvent înregistrarea concertelor sale, susținând că „un ascultător nu ar putea avea o experiență transcendentală în afara sălii de concerte, iar sunetul nu trebuie căutat, sunetul trebuie trăit”.

Așadar, vineri, 1 iulie, de la orele 19:00, proiecția unui interviu cu regizorul Serge Ioan Celibidache (acordat în exclusivitate dnei Dr. Irina Hasnaș pentru Casa Artelor Dinu Lipatti) va prefața proiecția filmului-documentar biografic „Grădina lui Celibidache”, un portret de suflet al renumitului și respectatului dirijor Sergiu Celibidache, regizat de fiul acestuia.

Documentarul prezintă perioada de turnee și repetiții cu Filarmonica din München, și cuprinde o serie de interviuri și înregistrări, concerte și lecțiile de perfecționare susținute de Sergiu Celibidache. „Grădina lui Celibidache” este o paralelă indispensabilă dintre muzică și natură, o relație sinceră și directă a omului cu natura, a modului în care dirijorul, prin generozitatea sa nelimitată, a propus un nou mod de a simți muzica.

Intrarea se va face pe bază de bilet.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.