Orchestra CNMNR din Serbia pe scena Festivalului Tradiții la Români

Orchestra CNMNR din Serbia pe scena Festivalului Tradiții la Români

O nouă ediţie a Festivalului Tradiții la Români se desfăşoară pe 14 şi 15 octombrie, în Sala Capitol a Filarmonicii Banatul din Timişoara

Pe scenă vor urca Ansamblul Profesionist „Banatul” din Timişoara, Ansamblul Profesionist „Dor românesc” din Bistriţa-Năsăud, Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania” din Baia Mare, Orchestra Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia şi Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul Junii Sibiului”.

Ansamblul „Cindrelul Junii Sibiului” a luat ființă în anul 1944. În prezent, coregrafia este asigurată de către maestrul Theodor Vasilescu și de Silvia Macrea, iar conducerea muzicală îi aparține lui Gabriel Popescu. La Timișoara, ansamblul va prezenta suite de dansuri din zona Transilvaniei, intercalate de momente muzicale susține de soliști precum Mariana Anghel, Robert Târnăveanu, Alina Bîcă sau Daniel Rosalim, anunţă tion.ro

Tot la Timișoara va fi prezent și Ansamblul Profesionist „Dor Românesc”. Conducerea ansamblului este asigurată de către maestrul Ștefan Cigu (director), Alexandru Pugna și Matilda Pascal Cojocărița. Vor prezenta la Timișoara un obicei de nuntă din zona Bistriței, însoțit de momente muzicale, interpretate de soliștii vocali: Domnica Dologa, Nicolae Cioanca, Mirela Petruș, Ancuța Motofelia, Veronica Bălan, Ioan Dordoi, Felix Gălan, Cristina Retegan, Ioachim Spân, Mărioara Dragotă.

Fondat în anul 1959, Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” are coregrafia asigurată de Emil Miheț, iar orchestra îl are ca dirijor pe Albina Eduard. În orașul de pe Bega vor prezenta un moment muzical – coregrafic din Maramureșul Voievodal. Vor fi prezenți Andreea Ghițiu, Dumitru Dobrican și mulți alții.

Orchestra Consiliului Național al Minorității Naționale Române din Serbia este coordonată de către dirijorul Roman Bugar. Programul cu care se prezintă la Timișoara este format din suită de orchestră, solista vocală Firuța Cina, solist instrumentist – saxofon Nelu Iencea, suită de orchestră, solista vocală Mariana Ocolișan Petrovici, Roman și Marian Bugar moment instrumental – vioară, urmat de o suită de orchestră.

Nu în ultimul rând, publicul se va putea bucura de prezenta Ansamblului Profesionist Banatul din Timișoara. Orchestra este coordonată de tânărul dirijor Sebastian Roșca, iar coregrafia este asigurată de maeștrii coregrafi Brândușa și Nicolae Stănescu.

Tabloul coregrafic din prima seară a festivalului va fi întregit de către Formația de Tineret „Ansamblul Banatul”, coordonați de cuplul de coregrafi Grigore și Floare Munteanu. Invitați speciali din prima seară a Festivalului Tradiții la români, ediția a II-a, 2015 sunt Petrică Mîțu Stoian, Ana Pacatiuș, Dana Gruescu, Ghiță Călțun Brancu și Luță Popovici.