Acasă Cultura / Culte Orchestra Română de Tineret va cânta la Paris în concertul aniversar Vadimir...

Orchestra Română de Tineret va cânta la Paris în concertul aniversar Vadimir Cosma –50 de ani de activitate

Trecând de la Rabbi Jacob la La Boum, Le Grand Blond, l’As des As și Diva, Vladimir Cosma revine pe scenă cu cele mai frumoase melodii ale sale din filme într-un concert excepțional pentru celebrarea a 50 de ani de carieră de succes, duminică 9 octombrie, la Palatul Congreselor din Paris. Acompaniat de Orchestra Română de Tineret, el va prezenta și o serie din cântecele sale clasice reorchestrate, precum „Reality” din La Boum, „Destinée” din Sous-doués sau melodii din Père Noël est une ordure și L’amour en héritage.Pe scenă se vor afla peste 200 de artiști, instrumentiști și coriști, dar și soliști virtuozi sau cântăreți precum soprana Irina Baianț, legendarul cântăreț din La Boum Richard Sanderson, Greg Zlap la muzicuță sau Marius Preda la țambal.

Acest concert extraordinar care va avea loc pe 9 octombrie la Paris, va fi continuat de un turneu în Franța în februarie 2017, turneu ce va avea urmâtorul program : 07.02.2017 – Bordeaux – Patinoire, 08.02.2017 – Toulouse – Zénith, 09.02.2017 – Geneva – Arena, 10.02.2017 – Lyon – Amphithéâtre, 11.02.2017 – Rouen – Zénith, 14.02.2017 – Lille – Zénith, 15.02.2017 – Strasbourg – Zénith, 16.02.2017 – Dijon – Zénith, 17.02.2017 – Nantes – Zénith.

Iată ce declara Vladimir Cosma, cu ocazia pregătirii acestui eveniment : „Concertele îmi permit  să dezvolt și să dau o viață nouă cântecelor rămase în memoria publicului grație cinematografiei. Acest prim turneu în Franța este o experiență formidabilă care îmi va oferi ocazia de a-mi reîntâlni publicul din postura de dirijor aflat în fața unui ansamblu imens, ce cuprinde o mare orchestră simfonică, mai multe coruri, soliști și cântăreți de un talent excepțional”.

Născut la București, Vladimir Cosma a sosit la Paris în anul 1963 continuându-și studiile muzicale cu Nadia Boulanger și la Conservatorul Național Superior de Muzică din Paris. În 1968, Yves Robert îi încredințează prima sa lucrare de muzică de film pentru pelicula Alexandre le Bienheureux, succes confirmat și consolidat în 1972 cu muzica din filmul Le Grand Blond avec une chausseure noire. El a compus, după aceea, mai mult de 400 de coloane sonore de filme și seriale TV. Cinematografia i-a permis să abordeze și jazz-ul (colaborând cu Chet Baker, Toots Thielemans, Don Byas, Stéphane Grappelli, Jean-Luc Ponty, Philip Catherine), melodiile care au devenit veritabile hituri („Reality” din La Boum, „Destinée” cântec mitic din filmul Le Père Noël est une ordure, „L’amour en héritage”), dar si muzica lumii (cu Gheorghe Zamfir, Syrinx, Liam O’Flynn) sau muzica clasică (Ivry Gitlis, Vadim Repin sau Wilhelmenia Fernandez, neuitata Diva).

În paralel, Vladimir Cosma a compus muzică clasică : lucrări pentru cor și orchestră, concerte pentru vioară, eufoniu, trompetă, violoncel, mandolină, muzică de cameră, un divertisment după Fabulele lui La Fontaine creat pentru Lambert Wilson și o operă „Marius et Fanny” după Marcel Pagnol, prezentată în premieră de Roberto Alagna și Angela Gheorghiu.

De câțiva ani, concertele simfonice reprezintă o parte importantă a activității lui Vladimr Cosma. Evoluând de la Geneva la Budapesta și Sankt Petersburg, de la București la Moscova, trecând prin Paris (Victoria Hall, Châtelet, Grand Rex, Théâtre des Champs-Elysées, Palatul Kremlin), el s-a dedicat în mare parte rescrierii partiturilor sale și dirijatului de orchestră.

În acest turneu, Vladimir Cosma va prezenta un program plin de noutăți în care publicul va regăsi temele familiare în noi aranjamente, în concert fiind prezntate practic opere inedite. Chiar dacă le dă o culoare nouă, Vladimir Cosma rămâne fidel partiturilor originale și stilului său propriu, inimitabil. În afară de două premii César pentru cea mai bună muzică de film (Diva în 1982 și Le Bal în 1984) și alte numeroase distincţii prestigioase (SACEM, Prix Henri Langlois al Cinematografiei franceze), Vladimir Cosma a obținut numeroase discuri de aur și platină în toată lumea.