Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Spaniole (RTVE) îl omagiază pe maestrul Sergiu Celibidache

Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Spaniole (RTVE) îl omagiază pe maestrul Sergiu Celibidache

DISTRIBUIȚI

Un concert-omagiu, susținut de Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Spaniole, dedicat marelui maestru Sergiu Celibidache, are loc vineri, 9 iulie, ora 20.00, la Teatro Monumental din Madrid. Acesta reprezintă un eveniment muzical unic, datorită participării a trei dintre discipolii maestrului Celibidache, dirijorii Antoni Ros Marbá, Mark Mast și Enrique García Asensio, la pupitrul Orchestrei Simfonice a RTVE.

Concertul va fi înregistrat și transmis la Televiziunea Națională Spaniolă (TVE) în cadrul emisiunii Los Conciertos de La 2 și la Radio Clásica. Programul concertului include Meditación al Viernes Santo (lucrare pentru coarde compusă de Antoni Ros-Marbá și dedicatã maestrului Celibidache), Der Taschengarten, lucrare în 13 părți, de Sergiu Celibidache, premieră în Spania și Celibidachiana de Antón García Abril.

Concertul extraordinar al Orchestrei Radioteleviziunii Spaniole (RTVE) dedicat maestrului Sergiu Celibidache se va desfășura sub egida Programului de diplomație publică și culturală dedicat aniversării, în 2021, a 140 de ani de relații diplomatice între România și Regatul Spaniei, denumit Programul aniversar România-Spania, organizat de Ministerul Afacerilor Externe, în calitate de coordonator, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Este propunerea Institutului Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei și Radioteleviziunii Spaniole (RTVE), pentru a marca împlinirea a 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Regatul Spaniei și 25 de ani de la moartea maestrului Sergiu Celibidache.

Relațiile culturale româno-spaniole au fost fondate și dezvoltate mai ales în baza afinităților lingvistice între cele două state. Cele două centre culturale, Centrul Cultural Spaniol Cervantes (1995) și ICR Madrid (2006) dezvoltă programe ample de promovare culturală în statele partenere. În ultimele două decenii, caracterul distinctiv al relației bilaterale s-a diversificat și ca urmare a prezenței pe teritoriul spaniol a unei semnificative comunități românești.

Enrique García Asensio este născut în Valencia (Spania). A studiat vioara, muzica de cameră, armonie, contrapunct si compoziție, la Conservatorul Regal de Muzică din Madrid. La 11 ani devine violonist, în orchestra Conservatorului, iar mai târziu, concertmaestru și dirijor, în aceeași orchestră. A dirijat aproape toate orchestrele din Spania. Activitatea sa profesională internațională este prodigioasă, desfășurându-se în Canada, Statele Unite ale Americii, Mexic, Puerto Rico, Argentina, Uruguay, Republica Dominicană, Brazilia, Japonia, Islanda, Bulgaria, România, Grecia, Israel, Rusia, Africa de Sud, Irlanda de Nord, Elveția, Anglia, Portugalia, Italia, Franța, Belgia, Germania, Austria, Olanda, Danemarca, Republica Cehă și Slovacia. Are o discografie extinsă, în Spania și Marea Britanie. Enrique García Asensio a fost asistentul lui Sergiu Celibidache la cursurile internaționale de dirijat din Bologna (Italia), München (Germania), precum și la cele de la Academia Chigiana din Siena (Italia). La Academia din Siena a participat la toate cursurile pe care le-a susținut Sergiu Celibidache (1960, 1961, 1962 și 1963), câștigând în ultimul an premiul „Cel mai bun elev al cursului”, oferit de Clubul Rotary din Siena. În străinătate, a susținut cursuri de dirijat în Santo Domingo (Republica Dominicana), Kerkrade (Olanda), dar și în Toledo, Madrid, Valencia, Chauchina (Granada), Minglanilla (Cuenca), Granada, Liria, Buñol, Cullera, Villarreal, Nules, Segorbe, Benicasim, Vall d’Uixó, Montroy, de Algar Palancia și Pinoso, în Valencia. A fost numit Director Onorific de către numeroase asociații de prestigiu, precum Uniunea Muzicală de Liria (Valencia) și Societatea de Artă din Buñol (Valencia). Este Cavaler al Ordinului Sfântul Potir și Cavaler al Ordinului Regal Santa Maria del Puig. Din 1986 este membru al Consiliului Culturii din Valencia. Enrique Garcia Asensio a declarat de nenumărate ori că Maestrul Sergiu Celibidache a fost pentru el ca un al doilea tată. Este autorul unei cărți despre tehnica lui Sergiu Celibidache, Dirección musical: la técnica de Sergiu Celibidache.

Mark Mast s-a născut în 1963 în Freudenstadt (Germania). A început studiul pianului la vârsta de cinci ani, iar mai târziu, a studiat chitară și saxofon. După terminarea liceului, în 1982, a început să studieze Muzicologia și Literatura germană la Universitatea din Heidelberg. În 1983 a început studiile de Educație Muzicală la Heidelberg-Mannheim Music Academy, unde principala sa specializare a fost dirijatul. Pe parcursul studiilor, a luat parte la numeroase ore de dirijat, susținute de Leonhard Bernstein, dar a și dirijat Heidelberger Streicherensemble și Junge Musikfreunde, precum și Corul Renegaten din Mannheim. În 1987 Mark Mast a primit o bursă de la Richard-Wagner-Stipendienstiftung, care i-a fost acordată și pentru a doua oară, în 1993. Astfel, el a început studii intensive de dirijat cu Sergiu Celibidache, iar acest lucru l-a condus, de la Orchestra Academică din Schleswig-Holstein-Musik-Festival (1987 și 1988), via Mainz și Paris, la masterclass-uri susținute de maestrul Sergiu Celibidache în München. Pentru a-și continua studiile cu Sergiu Celibidache, i s-a acordat o bursă de un an, de către Fundația Käthe-Dannemann în 1991. Din 1990 până în 1992, Mark Mast a fost dirijorul principal al Schumann Orchestra din München și a dirijat de asemenea Landesjugendorchester Nordrhein-Westfalen, la al optulea Festival din Monflanquin – Musique en Guyenne.În mai 1993 a preluat conducerea Orchestrei de Tineret din München. Este invitat în mod constant să dirijeze orchestre din Germania, precum Orchestra de Cameră din Stuttgart, Orchestra Filarmonică din Baden-Baden, Orchestra de Cameră Heilbronn din Wurttemberg, Orchestra Simfonică din Nurnberg, Hofer și München Symphony Orchestra, dar și orchestre internaționale precum Camerata din Atena, Grecia, Orchestra Națională Letonă din Riga, Orchestra Națională și Orchestra Teatrului Sloven, Ansamblul Kanazawa din Japonia. A fost directorul muzical al Festivalului Orff de la Andechs. În 2001 a fost numit director al Fundației Sergiu Celibidache din München, inițiind și organizând pentru prima dată în 2002 Festivalul Sergiu Celibidache, a cărui a doua ediție a avut loc în 2004 în München. Al treilea Festival Sergiu Celibidache a avut loc în octombrie 2006 la Iași. În luna mai 2010, a fondat „Orff-Tage der Bayerischen Philharmonie” în Teatrul Prinzregententheater din München.

Antoni Ros-Marbá s-a născut în 1937 în l’Hospitalet de Llobregat (Spania). A studiat tehnică orchestrală la Conservatorul Superior de Muzică din Barcelona, alături de Eduard Toldrà. Mai târziu, s-a perfecționat cu Sergiu Celibidache la Academia Chiggiana din Siena și cu Jean Martinon la Düsseldorf, unde a câștigat Premiul I la sfârșitul cursului. În 1966, anul înființării Orchestrei Simfonice RTVE, i s-a acordat prin concurs prima poziție de dirijor principal. În 1967 a fost numit director al Orchestrei orașului Barcelona și în 1978 director muzical al Orchestrei Naționale a Spaniei. La scurt timp după aceea, a fost numit director muzical principal al Nederlands Kamer Orkest, a cărei dirijor principal a devenit mai târziu. De asemenea, a fost director titular al Real Filharmonia din Galicia și director al Școlii de Studii Muzicale din Galiția.

 

 

 

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.