Acasă Alte comunitati Ordinul Arhitecților din România, cu stand propriu, la Congresul Mondial al Arhitecților...

Ordinul Arhitecților din România, cu stand propriu, la Congresul Mondial al Arhitecților UIA de la Copenhaga

Institutul Cultural Român susține prezența echipei ateliercetrei din Cluj-Napoca la Congresul Mondial al Arhitecților UIA de la Copenhaga, Danemarca, desfășurat în perioada 2-6 iulie 2023 în spațiul Bella Center Copenhagen. Proiectul arhitectural „…and it’s a wrap” propus de arhitectele Diana Cânța, Georgiana Cobuz, Anamaria Lazăr și Nicoleta Simina, sub îndrumarea arhitectei coordonatoare Anamaria Moldovan, a fost câștigătorul concursului de soluții pentru construirea și amenajarea standului Ordinului Arhitecților din România (OAR) la cel de-al XXVIII-lea Congres al Arhitecților UIA de la Copenhaga. Standul va fi inaugurat pe data de 3 iulie 2023, cu participarea ambasadorului României în Regatul Danemarcei și Islanda, E.S. Anton Niculescu.

Prin prezența la Congresul Mondial al Arhitecților UIA de la Copenhaga, Ordinul Arhitecților din România (OAR) și ateliercetrei propun o dezbatere în jurul regândirii resurselor în domeniul arhitecturii și mediului construit. Propunerea aleasă de OAR tratează una dintre cele șase teme ale congresului, și anume regândirea resurselor (Design for Rethinking Resources). Pornind de la premisa că sustenabilitatea în industria construcțiilor nu e doar o sumă de materiale și tehnologii inovative aplicate ridicării de noi clădiri, echipa aduce în prim-plan reciclarea fondului construit existent. Propunerea standului OAR din spațiul expozițional Bella Center Copenhagen (BCC) este, de fapt, o reconstituire a imaginii unui șantier în lucru, iar protagoniștii imaginii generate sunt prelatele ce au învelit șantierul reabilitării clădirii unuia dintre Palatele Statusului Romano-Catolic din Cluj-Napoca și schelele pe care acestea sunt montate. Standul răspunde direct conceptului de sustenabilitate prin aceea că odată ce și-a servit scopul poate fi demontat și reutilizat în totalitate. Până și mobilierul din interior și materialele promoționale sunt confecționate din materialul reciclat al prelatei prin refolosirea creativă a acestuia. Reciclarea fondului construit este privită ca o strategie viabilă financiar, sustenabilă și, nu în ultimul rând, etică, fiind alegerea conștientă de a păstra memoria locului și cultura socială asociată acestuia.

Odată intrat în stand, vizitatorul are opțiunea de a contribui la manifestul pentru regândirea fondului construit, prin adăugarea de exemple care îi sunt aproape (fizic sau simbolic) de imobile ce au fost sau ar putea fi reutilizate. Mesajul standului – Cea mai sustenabilă clădire este cea care se află deja în orașul tău – poate fi preluat de public pentru a încadra, la propriu, imobile care merită să fie reutilizate. Dezbaterea este deschisă și celor care vor să contribuie de la distanță cu exemple de clădiri care merită să fie în prim-planul discuției despre reutilizarea fondului construit. O pot face prin intermediul paginii Instagram @Recircle.me unde este disponibil un filtru asemănător șablonului perforat distribuit la stand.

Campania de conștientizare @Recircle.me, asociată participării OAR la Congresul Mondial al Arhitecților UIA Copenhaga 2023, a fost lansată la 29 iunie, iar mai multe detalii găsiți aici.

Congresul va fi urmat de Adunarea Generală UIA, din perioada 6-9 iulie 2023, la care vor avea loc alegeri. Din delegația OAR fac parte membri ai delegației OAR la Adunarea Generală, reprezentanți în grupurile de lucru UIA, participanți invitați la evenimente specifice din cadrul Congresului, studenți/te selectați de la cele cinci universități de arhitectură din țară. Studenta Erika Nagy, de la Universitatea din Oradea, a fost selectată de către OAR, organizatorii din Copenhaga și Regiunea II UIA să participe la Student Academy, un eveniment la care vor participa tineri din mai multe țări și găzduit de Royal Danish Academy.