Organizarea procesului electoral și oportunitatea votului prin corespondență în linie dreaptă

Organizarea procesului electoral și oportunitatea votului prin corespondență în linie dreaptă

Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, a găzduit, pe 22 februarie, o dezbatere publică intitulată „Anticiparea provocărilor de organizare pentru gestionarea procesului electoral în vederea alegerilor parlamentare din 2016. Oportunitatea sistemului de vot prin corespondență”.

La dezbatere, au participat ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, ministrul consultării publice și dialogului civic, Violeta Alexandru, vicepreședintele Autorității Electorale Permanente, Dan Vlaicu, secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe, Sorin Moise, precum și directorul executiv al companiei naționale Poșta Română, Andrei Stănescu.

Din partea societății civile, au participat coordonatorul Agentiei de Monitorizare a Presei Active Watch, Paul Chioveanu, directorul Asociației Funky Citizens, Elena Calistru, precum și reprezentanți ai Grupului pentru Democrație Participativă, Centrului pentru Inovare Publică și ai Asociației Pro Democrația.

În cadrul dezbaterii, ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni a reliefat oportunitatea modificărilor legislative în domeniul electoral, în special introducerea votului prin corespondență, care să faciliteze exercitarea dreptului de vot de către cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa peste hotare. Demnitarul a subliniat importanța cooperării între instituțiile guvernamentale și Autoritatea Electorală Permanentă,astfel încât alegerile legislative să se desfășoare în condiții optime.

Când s-a votat în 2014 am fost în străinătate şi am văzut ce s-a întâmplat. Sper sa învăţăm cu toţii din greşelile care au fost făcute în anii trecuţi şi tocmai de aceea Parlamentul a venit cu această lege cu schimbări electorale. Consider că legea este perspectibilă şi mă bucur că am avut posibilitatea să facem astăzi un schimb de opinii (…) Sunt convins că Poşta Română îşi va face datoria conform legii, aceasta are nişte obligaţii pe care le va respecta şi aşteptăm o imăplicare maximă din partea tuturor în acest proces. Nu numai pentru că este o obligaţie prin lege, dar şi pentru că românii din străinătate aşteaptă din partea tuturor instituţiilor o implicare maximă în acest proces electoral din 2016”, a subliniat Dan Stoenescu.

Ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, Violeta Alexandru, a evidenţiat utilitatea unor consultări periodice între societatea civilă și autoritățile centrale, având în vedere noutăţile legislative pentru desfăşurarea alegerilor parlamentare din 2016. Totodată, ministrul  delegat a punctat faptul că sesiunile de consultare cu societatea civilă reprezintă un element important în asigurarea transparenței privind organizarea scrutinului din toamna anului 2016.

Cetăţenii români care fac dovada domiciliului sau a reședinței în afara graniţelor au posibilitatea de a vota prin corespondență în cadrul alegerilor legislative din acest an dacă se înscriu în Registrul Electoral, începând cu data de 1 aprilie.  MAE derulează în cooperare cu Autoritatea Electorală Permanentă o campanie de informare cu privire la modalitățile de vot pentru cetăţenii români de peste hotare.