Acasă Cultura / Culte Ovaţii pentru opera „Oedipe“ de Enescu la Royal Festival Hall din Londra

Ovaţii pentru opera „Oedipe“ de Enescu la Royal Festival Hall din Londra

Opera „Oedipe“ de George Enescu, condusă de maestrul Vladimir Jurowski, director artistic al Festivalului „George Enescu“, a deschis, sâmbătă seară, noul sezon London Philharmonic Orchestra în celebra Royal Festival Hall din Londra. La finalul spectacolului, creaţia lui Enescu în variantă concertantă a fost ovaţionată de cei peste 2.000 de spectatori prezenţi în eleganta sală din Southbank Londra.

La evenimentul de la Royal Festival Hall de pe 23 septembrie au participat numeroşi artişti, personalităţi culturale și membri ai corpului diplomatic: Liliana Țuroiu, președintele ICR, Timothy Walker, directorul executiv şi artistic al London Philharmonic Orchestra, Oana Marinescu, director de comunicare al Festivalului „George Enescu“, Dorian Branea, directorul ICR Londra, Ana Ivan, secretar general al ICR, Ioana Drăgan, director general al Direcției Generale Reprezentanțe în Străinătate (ICR), Mărgărita Geică, director al Direcției Programe Interne (ICR), alături de critici de operă, jurnalişti şi melomani.

În preambulul concertului, Timothy Walker, directorul Filarmonicii londoneze, a vorbit despre importanţa promovării muzicii lui Enescu în lume şi a amintit despre eforturile pe care ICR-ul din capitala britanică le-a depus în acest sens. „Este o plăcere să mă aflu aici în această seară şi a fost, într-adevăr, o bucurie să deschidem Festivalul Enescu din Bucuresti cu Oedipe, sub bagheta maestrului Jurowski. Am fost atât de entuziasmați încât am decis să deschidem sezonul 2017-2018 al London Philharmonic Orchestra cu această operă monumentală. Vreau să profit de această ocazie pentru a mulţumi Institutului Cultural Român pentru sprijinul acordat în realizarea acestui proiect”, a spus Timothy Walker.

Preşedintele ICR, Liliana Ţuroiu, a subliniat rolul de important promotor al geniului enescian în Marea Britanie şi în lume al instituţiei pe care o conduce. „Nu e prima dată când opera lui Enescu răsună în Capitala Marii Britanii. În 2016, opera Oedipe a fost prezentată la Opera Regală Covent Garden, cu sprijinul ICR, și a fost extraordinar de bine primită. Suntem bucuroşi să revenim cu opera lui Enescu la Londra, de această dată, la Royal Festival Hall. Ţin să mulţumesc partenerului nostru constant şi strategic, Festivalul George Enescu. De asemenea, apreciez foarte mult prezenţa la Londra a Corului Filarmonicii George Enescu, condus de maestrul Iosif Ion Prunner, şi a Corului de Copii Radio“, a declarat Liliana Ţuroiu, la recepţia de dinaintea concertului. „Sunt fericită că muzica lui Enescu a revenit acolo unde trebuie să fie, în programul marilor instituţii muzicale“, a subliniat preşedintele ICR. De asemenea, Liliana Ţuroiu a vorbit despre profunda legătură a compozitorului cu ţara sa de origine, România: „Când, după mulţi ani petrecuţi în străinătate, cineva l-a întrebat de cât timp şi-a părăsit ţara, Enescu a răspuns: Nu, n-am părăsit dealurile, văile şi pădurile României. Nici murmurul izvoarelor, nici ciripitul păsărilor. Le-am luat cu mine şi le aud cântând în inima mea“.