Ovidiu Iane a participat la o serată culturală românească în Provincia Castellón

Ovidiu Iane a participat la o serată culturală românească în Provincia Castellón

Institutul Hispano Român a omagiat duminică Ziua Limbii Române într-un cadru festiv organizat în Castellón, în prezenta reprezentanților Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, CJ Dâmbovița și ai Consulatului României din Castellón.

Evenimentul  s-a desfășurat la Centrul Cultural “La Bohemia” și a fost deschis de grupul coral condus de artistul Tibi Mateescu. Mădălina Petcu și Mihaela Zlota, care au oferit publicului o prezentare bilingvă, care subliniază contribuția limbii române la îmbogățirea patrimoniului literaturii universale, urmată de o scurtă prezentare a istoriei limbii române, făcuta de Marius Pruteanu, absolvent al Facultății de Istorie din București.

Aflat într-o vizită în Spania, secretarul de Stat Ovidiu Iane a subliniat, în cadrul evenimentului,  importanța folosirii Limbii Române în viața de zi cu zi și în mod special în familie, cât și a păstrării identității noastre naționale ca români, chiar dacă din diverse motive am fost nevoiți să locuim în afara granițelor tării. Agenda de lucru a oficialului a cuprins întâlniri cu membrii comunității românești, dar şi cu reprezentanți ai autorităților locale din Castellón de la Plana.

În acest context, copiilor care au participat la concursul organizat de Institutul Hispano Român  – “Vise în graiul meu”, le-au fost înmânate diplome și premii. Înmânarea acestora a fost făcută de secretarul de Stat Ovidiu Iane, împreună cu vicepreședinta CJ Dâmbovița, Gilia Claudia, președintele Asociației Române din Onda, Nicușor Mocanu și presedintele Institutului Hispano Român, Manuel Păduraru.

La terminarea seratei culturale, toate persoanele prezente au fost invitate la o degustare de produse tipice românești unde de asemenea au putut servi vinuri produse in România, cât și apa și răcoritoarele naționale, pentru a marca românismul în toate elementele culturale, tradiționale și gastronomice ale serii.

Astfel,  orașul Castellón a fost pentru a doua oară consecutiv gazda omagierii Zilei Limbii Române de către comunitatea românească din provincia Castellón, organizată de Institutul Hispano Român în colaborare cu Asociația Română din Onda.