Acasă Cultura / Culte Papa Francisc a lansat un apel la „regăsirea spiritului european” şi a...

Papa Francisc a lansat un apel la „regăsirea spiritului european” şi a denunţat „infantilismul belicos”, în prima zi a vizitei sale în Ungaria

Papa Francisc a lansat un apel pentru „regăsirea spiritului european” şi a denunţat „infantilismul belicos” pe fondul războiului din Ucraina şi a ceea ce suveranul pontif percepe drept pericolul naţionalismului în ascensiune, în prima zi a vizitei sale în Ungaria, transmit AFP şi agenția Reuters.

„Marcăm zone şi diferenţe, naţionalismele încep din nou să facă zgomot”, a deplâns el, considerând că politica internaţională „uită de maturitatea dobândită după ororile războiului şi regresează către un fel de infantilism belicos”.

„În acest moment istoric, Europa este fundamentală (…) Este astfel esenţial să regăsim spiritul european”, a subliniat el în primul discurs susţinut la Budapesta în faţa autorităţilor şi membrilor corpului diplomatic, precum şi în faţa premierului ungar suveranist Viktor Orban.

Papa Francisc a îndemnat Bătrânul Continent „să nu lase pe nimeni să devină pentru totdeauna duşman”, făcând o aparentă aluzie la politica majorităţii ţărilor membre ale UE faţă de Rusia, mai notează AFP.

Spre deosebire de vecinii săi, Ungaria a ales să nu rupă legăturile cu Rusia şi a refuzat să trimită arme Ucrainei.

Papa a condamnat „agresiunea” asupra Ucrainei „martirizate”, însă Sfântul Scaun încearcă să menţină cât poate de bine dialogul cu Moscova, deşi încercarea sa de mediere nu a avut succes până acum.

„Entuziasmul pentru construirea unei comunităţi paşnice şi stabile a naţiunilor pare să se fi dezintegrat în mintea oamenilor”, a regretat papa. Citându-i pe părinţii fondatori ai Uniunii Europene, el a cerut „implementarea unei diplomaţii capabile să repare unitatea şi nu să provoace lacrimi”, precizând că naţiunile trebuie să privească „dincolo de graniţele naţionale”.

Într-o stare bună de spirit, papa Francisc, care suferă de o afecţiune a genunchiului, a folosit un baston pentru a se deplasa după coborârea din avion, fiind întâmpinat de demnitari ungari şi de copii în port naţional.

Întrebat de reporteri în legătură cu starea sa de sănătate, în timpul zborului de la Roma, papa a răspuns glumind că „buruienile încăpăţânate nu mor niciodată”. El s-a folosit de baston şi în avion pentru a se deplasa şi a-i saluta personal pe jurnaliştii care l-au însoţit, după ce, cu ocazia altor deplasări recente, jurnaliştii erau cei care treceau să-l salute pe Suveranul Pontif a cărui mobilitate a fost puternic afectată, notează Reuters.

Cel de-al doilea papă care vizitează Ungaria după Papa Ioan Paul al II-lea, Francisc, 86 de ani, a sosit vineri dimineaţă la Budapesta pentru o vizită de 3 zile – cea de-a 41-a sa vizită în străinătate după alegerea sa ca papă în 2013. Sursa: Agerpres