Acasă Europa Parchetul clasează dosarul privind accidentul din Muntenegru. Anchetatorii au stabilit că șoferul...

Parchetul clasează dosarul privind accidentul din Muntenegru. Anchetatorii au stabilit că șoferul e de vină

Parchetul General a finalizat Ancheta în cazul accidentuluicare a avut loc în vara anului trecut, în Muntenegru, și în care și-au pierdut viața 19 români, iar alții 29 au fost răniți. Potrivit comunicatului official, cauza a fost clasată, pentru că anchetatorii au ajuns la concluzia că vinovat de producerea accidentului a fost şoferul autocarului. Potrivit sursei, șoferul a rulat cu 80 km/h, în condițiile în care drumul principal dinspre Kolasin în direcţia Podgorica nu permitea o asemenea viteză.În afara neadaptării vitezei la condițiile de drum, a fost ignorată și starea suprafeţei acestuia, şoseaua fiind umedă şi alunecoasă. Toate acestea au dus la destabilizarea autocarului, la pierderea echilibrului şi răsturnarea lui, urmată de coliziunea cu trotuarul podului şi gardul metalic al acestuia şi, ulterior, căderea în prăpastia care duce la râul Moraca.

În urma accidentului rutier au fost rănite 29 de persoane, iar alte 19 au decedat, printre care şi conducătorul autocarului. Procesul-verbal de autopsie emis de Departamentul de Medicină Legală din Podgorica a concluzionat că „moartea conducătorului auto Ciobanu George a fost violentă şi a survenit ca urmare a distrugerii centrilor nervoşi vitali din cauza fracturilor osoase craniene şi a hemoragiei interne, răni cauzate de forţa mecanică, în momentul decesului neexistând stare de alcoolemie”.

Potrivit procurorilor, prin nota de serviciu din septembrie 2013 emisă de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bjelo Polje se menţionează faptul că „deoarece şoferul autobuzului Ciobanu George a decedat în accidentul de circulaţie în cauză, nu există temei pentru derularea procedurii penale”.

Având în vedere că împrejurările producerii accidentului şi stabilirea persoanei vinovate şi a culpei acestuia au făcut obiectul unei cercetări penale finalizate cu o soluţie de neurmărire dispusă de către autorităţile judiciare din Muntenegru, s-a constatat că lipseşte o condiţie prevăzută de lege necesară pentru punerea în mişcare a acţiunii penale, motiv pentru care s-a dispus clasarea cauzei privind pe Ciobanu George sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă în formă calificată prevăzută de art.178 alin.1, 2 şi 5 din vechiul Cod penal.

Inspectoratul Teritorial de Muncă a încadrat evenimentul la accident de muncă colectiv de circulaţie, declarându-se că Ciobanu George şi M.M. au suferit un accident de muncă mortal, iar M.D. a fost victima unui accident de muncă cu incapacitate temporară de muncă.

Drept urmare, s-a dispus clasarea cauzei faţă de reprezentanţii S.C. „G.T.S.” S.R.L. pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută de art.349 din noul cod penal, având corespondent în art.37 din Legea nr.319/2006 abrogat prin Legea nr. 187/2012 de punere în aplicare a codului penal, deoarece fapta nu este prevăzută de legea penală.

Din verificările efectuate s-a constatat faptul că şoferul autocarului implicat în accident, Ciobanu George avea un aviz medical din data de 23.10.2012, dar şi un aviz psihologic din data de 2.10.2012, documente medicale aflate la angajatorul S.C. „A.E.” S.R.L.