Acasă Alte comunitati Parlamentar irlandez despre comunitatea românească: ”Adevăraţi ambasadori ai României”

Parlamentar irlandez despre comunitatea românească: ”Adevăraţi ambasadori ai României”

Membrii Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Camera Deputaţilor, au avut, pe  2 noiembrie, o întrevedere cu membrii Comisiei comune pentru afaceri europene din Parlamentul Irlandei, condusă de Dominic Hanningan, preşedintele Comisiei.

IMG_20151102_162407În cadrul discuţiilor deputații Mircea Lubanovici, Mihai Aurelian, Eugen Tomac şi Ovidiu Iane au prezentat situaţia românilor din străinătate şi reprezentarea acestora în Parlamentul României. Principalele subiecte analizate de cele două comisii s-au referit la integrarea românilor în Irlanda, votul prin corespondenţă, integrarea romilor, precum şi sprijinul acordat de România românilor din afara graniţelor.

Sunt onorat să mă aflu astăzi în faţa dumneavoastră alături de colegii mei. În Parlamentul României sunt doi senatori şi patru deputaţi care îi reprezintă pe românii din străinătate. Anul acesta sărbătorim 25 de ani de la relaţiile româno-irlandeze şi suntem foarte mândri că acestea au evoluat considerabil în toată această perioadă. Românii au emigrat de-a lungul timpului către ţările din nord-vest şi avem mii de români care trăiesc în Irlanda. România sprijină principalele politici ale Uniunii Europene şi apreciem deschiderea frontierelor pentru lucrători. În ceea ce priveşte problema importantă a refugiaţilor, România va continua să fie parte a programului European de acceptare a refugiaţilor. Este o nouă provocare pentru ţara noastră şi vom sprijini Uniunea Europeană în găsirea soluţiilor”, a subliniat preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, Mircea Lubanovici.

La rândul său, Dominic Hanningan a apreciat în faţa parlamentarilor români modul în care românii au reușit să se integreze în societatea irlandeză: “Aţi menţionat miile de români care trăiesc în Irlanda. Cei peste 40.000 de români sunt foarte bine integraţi, muncesc şi sunt adevăraţi ambasadori ai ţării dumneavoastră. Prin acestă întâlnire puntem să aflăm modalitatea prin care sprijiniţi diaspora şi vom împărtăşi modalităţi de menţinere a legăturii dintre ţară şi cetăţenii plecaţi. Consider că legăturile trebuie menţinute strâns cu cetăţenii din afara graniţelor ţării ”.

Prezent la întrevedere, deputatul Ovidiu Iane s-a declarat interesat de percepţia pe care irlandezii o au despre comunitatea românească şi a fost interesat de sugestiile părții irlandeze în ceea ce priveşte îmbunătăţirea imaginii cetăţenilor români în întreaga lume.

IMG_20151102_161629Avem diferite naţionalităţi pe teritoriul ţării noastre, iar noi nu facem diferenţe între oameni. Noi avem înţelegere pentru oamenii care au ales să trăiască în alte ţări, ei sunt mereu bineveniţi în Irlanda. Românii din Irlanda sunt bine integraţi, s-au adaptat rapid în societatea irlandeză. Ei vor să muncească, să îşi câştige existenţa şi să fie parte a societăţii noastre. Comunitatea românească a participat mereu la parada Festivalului de St. Patrick, iar noi încurajăm românii să fie activi în cultura irlandeză, dar şi ilandezii să participle la cultura românească în Irlanda. Românii vorbesc limba irlandeză, ceea ce este foarte important pentru noi. Suntem foarte aproape de comunitatea românească din Irlanda, iar ei sunt foarte deschişi şi prietenoşi” a precizat John Halligan, membru al Comisiei comune pentru afaceri europene din Parlamentul Irlandei.

Parlamentarii irlandezi au încurajat România să-i sprijine şi mai mult românii din străinătate prin proiecte diversificate, amintind şi de situaţia romilor pe care nu o consideră una majoră, însă de impact.

“ Astfel de întâlniri în Parlamentul României cu reprezentanţii altor parlamente din statele europene sunt benefice. Domnii deputaţi au punctat anumite chestiuni în favoarea comunitaţii de româneşti şi a statului român. Sunt, într-adevăr, prietenii României. Ne-a interesat care sunt problemele care vizează comunitatea românească pentru că ne-am obişnuit să aflăm din partea mai multor delegaţii câte probleme întâmpină românii din străinătate, însă această delegaţie a punctat doar lucruri pozitive şi m-a bucurat faptul că nu au învinovăţit pe nimeni, din punct de vedere al sărăciei, situaţia pe care comunităţile de romIMG_20151102_161445i o au. În Irlanda nu sunt probleme nici din punctul acesta de vedere. Iată că în Irlanda se poate! Este o problemă falsă expusă de multe ori atunci când cetăţenii romi creează numai probleme. Irlanda este printre singurele ţări în care românii nu se plâng masiv de locurile de muncă sau de condiţii, cu toate că au fost semnalate şi anumite cazuri legate de situaţia muncii şi a sclaviei. Cazuri izolate care sunt soluţionate de statul irlandez în colaborare cu statul român”, a declarat pentru TIMP ROMANESC deputatul Mihai Aurelian.