Acasă Stiri Parlamentul European cere UE o strategie mai eficientă pentru a combate cancerul

Parlamentul European cere UE o strategie mai eficientă pentru a combate cancerul

Parlamentul European și-a adoptat recomandările finale privind o strategie cuprinzătoare și coordonată a Uniunii pentru a combate cancerul.

Raportul redactat de Comisia specială pentru lupta împotriva cancerului (BECA) a Parlamentului European a fost adoptat miercuri cu 652 voturi pentru, 15 împotrivă și 27 abțineri.

Focalizare pe prevenirea cancerului

Cum peste 40% din toate tipurile de cancer pot fi prevenite „prin acțiuni coordonate care vizează factorii determinanți pentru sănătate legați de comportament, biologici, de mediu, legați de locul de muncă, socioeconomici și comerciali”, eurodeputații solicită măsuri preventive eficiente la nivel național și la nivelul Uniunii, bazate pe cercetări științifice independente. Parlamentul recomandă să se finanțeze programele care încurajează oamenii să nu mai fumeze și să se promoveze acțiunile de reducere și prevenire a efectelor nocive ale consumului de alcool ca parte a unei strategii revizuite a Uniunii privind alcoolul. Parlamentul mai cere etichete nutriționale obligatorii și armonizate la nivelul Uniunii pe partea din față a ambalajului produselor alimentare, dar și să se stabilească valori-limită de expunere profesională pentru cel puțin 25 de substanțe suplimentare.

Accesul egal la îngrijire oncologică la nivel transfrontalier

Deputații sunt îngrijorați de faptul că pacienții au în continuare dificultăți să acceseze serviciile de sănătate și să participe la studiile clinice din alte țări ale Uniunii. Astfel, ei cer o reformă a cadrului legislativ existent pentru a permite mobilitatea și accesul la echipamente și îngrijiri foarte specializate. Ar trebui să existe un set unic de norme de autorizare și rambursare pentru accesul la asistență medicală transfrontalieră, inclusiv dreptul la un al doilea aviz. Deputații susțin că trebuie consolidată eficiența cooperării multinaționale și a desfășurării studiilor clinice transfrontaliere.

O abordare europeană pentru a contracara penuria de medicamente

Pentru a contracara penuria de medicamente și pentru a îmbunătăți prețurile și accesul la tratamente împotriva cancerului la nivelul Uniunii, eurodeputații pledează insistent pentru extinderea procedurilor comune de achiziții, în special pentru medicamentele și tratamentele rare, pediatrice și noi împotriva cancerului. Ei mai doresc diversificarea lanțului de aprovizionare aferent medicamentelor împotriva cancerului, monitorizarea mai atentă a penuriilor și crearea unei rezerve strategice de astfel de medicamente.

Alte recomandări esențiale din raport include garantarea „dreptului de a fi uitat” (prin care asiguratorii și băncile nu ar trebui să țină seama de istoricul medical al persoanelor care au fost afectate de cancer) pentru toți pacienții din Uniune după 10 ani de la încheierea tratamentului (și după cel mult cinci ani de la încheierea tratamentului pentru pacienții al căror diagnostic a fost pus înainte de vârsta de 18 ani) și includerea altor tipuri de cancer (pe lângă cancerul de sân, de col uterin și colorectal) în noul program de screening pentru cancer sprijinit de Uniune;
– asigurarea unei transparențe mai mari a sistemului farmaceutic, în special în ceea ce privește componentele de stabilire a prețurilor, criteriile de rambursare și prețurile nete ale medicamentelor în diferite țări ale Uniunii.

Comisia specială a Parlamentului European pentru lupta împotriva cancerului (BECA) a fost creată în iunie 2020 și și-a încheiat mandatul pe 23 decembrie 2021.