Partea a doua a Zilei Românilor de Pretutindeni pe Valea Timocului se...

Partea a doua a Zilei Românilor de Pretutindeni pe Valea Timocului se va desfășura la Bor 

Institutul ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni va derula partea a doua a proiectului „ Ziua Românilor de Pretutindeni pe Valea Timocului”, la  Bor, în Serbia,  în 2 iunie 2019. Proiectul se va implementa în parteneriat cu Asociația pentru cultură a românilor/vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum” și cu susținerea Consulatului General al României la Zajecar.

Evenimentul va consta într-o dezbatere care va avea loc la Sala de conferințe a Bibliotecii Naționale din Bor, la care vor participa lideri ai asociațiilor românilor/vlahilor din Valea Timocului, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române în Timoc, invitați din țară, profesori, părinți și elevi din comunitatea de români care trăiesc în Valea Timocului. Temele de discuție vor avea în vedere protejarea și revigorarea identității naționale românești prin promovarea limbii materne și utilizarea ei ca mijloc de comunicare definitoriu pentru conservarea și perpetuarea identității și a obiceiurilor și tradițiilor strămoșești.

În foaierul Bibliotecii Naționale din Bor va fi o expoziție de costume populare din mai multe zone ale Timocului, precum și hărți și fotografii despre comunitatea românilor/vlahilor din Timoc, iar evenimentul se va încheia cu un program cultural susținut de artiști populari români/vlahi, cu scopul de a evidenția identitatea comună a culturii și tradițiilor identitare de pe cele două maluri ale Dunării.

Acțiunea își propune să contribuie la păstrarea și promovarea identității culturale, etnice și lingvistice a românilor din Nord-Estul Serbiei.