Acasă America de Nord Parteneriat Consolidat între România și Canada

Parteneriat Consolidat între România și Canada

foto:mae.ro

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut miercuri, 10 iulie 2024, o întrevedere cu ministrul afacerilor externe al Canadei, Mélanie Joly, în marja Summitului NATO de la Washington. Cei doi înalți oficiali au trecut în revistă stadiul excelent al relațiilor dintre România și Canada, cu accent pe cooperarea în cadrul NATO și în domeniul energiei nucleare civile.

Ministrul român a transmis interesul pentru coordonarea eforturilor celor două țări în vederea întăririi relației transatlantice, esențială pentru soliditatea ordinii internaționale bazată pe reguli. În acest context, a menționat prioritatea acordată de România eforturilor comune de consolidare a posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic, cu precădere în regiunea Mării Negre.

De asemenea, s-a referit la necesitatea de a continua abordarea coordonată a sprijinului substanțial și pe termen lung acordat Ucrainei și Republicii Moldova. Cei doi miniștri au convenit intensificarea cooperării bilaterale pentru reconstrucția Ucrainei și pentru contracararea amenințărilor hibride la adresa Republicii Moldova.

Ministrul român a salutat colaborarea tradițională româno-canadiană în domeniul energiei nucleare civile și a semnalat interesul pentru continuarea acesteia într-un mod benefic pentru ambele părți, prin retehnologizarea Unității 1 și prin construcția Unităților 3 și 4 ale Centralei Nucleare Cernavodă.

Cu prilejul întrevederii, cei doi miniștri au semnat Declarația Comună de Parteneriat Consolidat între România și Canada, ale cărei obiectivele principale sunt promovarea creșterii economice bazate pe dezvoltare durabilă și energie curată, o zonă Euro-Atlantică (inclusiv regiunea Mării Negre) sigură și o relație transatlantică puternică. Pentru punerea în practică a Declarației este avută în vedere o Foaie de parcurs, document de lucru care va facilita cooperarea între ministerele din România și Canada.