Acasă Asociatii Participanţii la olimpiada de limba română din Ucraina au fost premiați de...

Participanţii la olimpiada de limba română din Ucraina au fost premiați de secretarul de stat Sebastian Hotca

sursa foto: Zorile Bucovinei

Secretarul de stat în DRP, Sebastian Hotca, și președintele CJ Maramureș, Zamfir Ciceu, au vizitat, la sfârșitul săptămânii trecute, comunitatea românească din regiunea Transcarpatia (Ucraina), unde s-au întâlnit cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi regionale (vicepreședintele Administrației Regionale de Stat din Transcarpatia – Mihailo Rivis, preşedintele Administrației Raionale de Stat din Teacev – Vasile Iovdii şi cu primarul localității Slatina (Solotvino) – Gheorghe Uhali), liderii asociaţiilor naţional-culturale româneşti, primari ai localităților cu populație română, cu directori, profesori şi elevi ai şcolilor româneşti din raioanele Teacev şi Rahiv.

Cu prilejul acestei vizite, Sebastian Hotca a participat și la manifestarea ”Iepurașul premiază românește”, organizată de Asociațiile Culturale ”Maramureșul-Solotvino” și ”Boema OJT” din Baia-Mare, în cadrul au fost premiai copiii participanţi la olimpiada de limba română din Ucraina, cărora le-au fost oferite albume, audio-book-uri şi abecedare. Oficialul DRP a început discursul citând marele poet şi marele român Nichita Stănescu „A vorbi despre limba în care gândeşti, este ca o sărbătoare. Limba romană este patria mea.”. Secretarul de Stat a salutat performanţele elevilor, subliniind importanţa păstrării identităţii româneşti în comunităţile istorice: „Performanţa voastră este dovada vie a eforturilor pentru păstrarea şi promovarea culturii româneşti, aidoma tuturor celorlalte manifestări care aduc împreună comunitatea românească din această regiune. Este admirabil modul în care vorbiţi limba maternă. Este exemplar felul în care păstraţi tradiţiile şi obiceiurile populare. Limba noastră, alături de aceste tradiţii şi obiceiuri sunt pilonii pe care se clădeşte unitatea românilor de pretutindeni. Oriunde ne-am afla în lume, avem datoria de a lucra la trăinicia acestor piloni, cinstind graiul românesc şi păstrandu-ne, ca pe nişte comori de preţ, cultura, istoria şi credinţa.”

În cursul zilei, au fost depuse coroane de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul localității Slatina, după care au fost vizitate liceul cu predare în limba română din localitate şi Muzeul de etnografie din Apşa de Jos.