Participare la centenarul teatrului idiș în SUA

Participare la centenarul teatrului idiș în SUA

Actorii Teatrului Evreiesc de Stat (TES) din București, participă, în perioada 14 – 21 iunie, la Kulturfest în New York, unde aniversează un secol de la nașterea teatrului idiș din SUA. Cu acest prilej, mai multe evenimente vor aduce în prim-plan rolul întemeietor, la scara mondială, al teatrului idiș din țara noastră, cunoscând faptul că prima trupă de teatru idiș din lume a fost înființată la Iași, în 1876.

Pe parcursul celor 8 zile de festival, 100 de artiști și oameni de cultură vor realiza 100 de evenimente (teatru, muzică, film, conferințe, expoziții), printre aceștia aflându-se și artiștii din România.

Spectacolul ”Stele rătăcitoare”, documentarul ”Moștenirea lui Goldfaden” (regia Radu Gabrea) și conferința Avrom Goldfaden and the Legacy of Yiddish Theater in Romania fac parte din amplul program al Teatrului Evreiesc. De asemenea, Alexander Hausvater va vorbi despre creația sa regizorală, într-o conferință însoțită de film și slideshow, cu fragmente din spectacolele sale din România și din lume.

În continuarea programului, actrița Maia Morgenstern și pianista Tatiana Moroșanu vor prezenta spectacolul ”Astă seară: Lola Blau”, la Abrons Art Center.

Kuklturfest NYC reprezintă un prilej unic pentru ICR New York de a pune în valoare multiculturalismul din România, așa cum a funcționat acesta de-a lungul ultimelor două veacuri, subliniind, totodată, calitățile unei politici culturale susținute de România contemporană, în promovarea creației minorităților.

Prin artiștii participanți și evenimentele prezentate, România va lua parte la un eveniment istoric, alături de invitați din Australia, Austria, Canada, Republica Cehă, Franța, Germania, Israel, Japonia, Polonia, Federația Rusă, Africa de Sud, Spania, Ungaria, SUA, al căror scop comun este de a prezenta valorile teatrului idiș internațional, în fața miilor de spectatori, prezenți pe parcursul celor 8 zile de festival.