Acasă Africa Participare la Conferința ONU privind Schimbările Climatice

Participare la Conferința ONU privind Schimbările Climatice

În perioada 7 – 18 noiembrie 2016, 196 de state ale lumii participă în Marrakech (Maroc), la Conferința Organizației Națiunilor Unite pentru Schimbări Climatice. Conferința va include Întâlnirea Părţilor la UNFCCC şi la Protocolul de la Kyoto, dar și Prima Conferință a Părților la Acordul de la Paris.România participă la Conferința ONU cu o delegație condusă de ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer, experți ai MMAP și reprezentanți ai Ministerului de Externe. Ministrul va reprezenta România la lucrările segmentului la nivel înalt, dedicat conducătorilor de delegații din statele Părți la Convenție, Protocol și/sau Acord, programate în perioada 15 – 18 noiembrie.

Conferința ONU pentru Schimbări Climatice se desfășoară la doar câteva zile distanță de la intrarea oficială în vigoare a Acordului de la Paris. Miza acestei conferințe este ca statele lumii să avanseze în angajamentul politic fără precedent decis la Paris și semnat la New York și să stabilească pașii prin care obiectivele acordului vor fi atinse. Schimbările climatice sunt una dintre cele mai mari amenințări cu care se confruntă omenirea. De aceea, ne așteptăm ca în Maroc să înaintăm în măsurile de implementare ale Acordului de la Paris, ca răspuns la această provocare recunoscută de guvernele lumii”, spune ministrul Mediului.

Printre elementele cheie ale Acordului de la Paris se numără operaționalizarea obiectivului pe termen lung de a limita creșterea temperaturii medii globale sub 2 grade Celsius. În același timp, statele Părți vor depune eforturi pentru a limita creșterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius, De asemenea, se vorbește despre o  viziune de transformare care să permită dezvoltarea de economii cu emisii reduse de carbon, în contextul unei dezvoltări durabile și de eradicare a sărăciei, un ciclu de revizuire a angajamentelor la fiecare 5 ani care asigură ambiția și durabilitatea acordului și un proces de evaluare la nivel global al progresului înregistrat în atingerea obiectivelor asumate. Alte prevederi importante se referă la responsabilități clare de monitorizare și raportare dar și un angajament al statelor dezvoltate de a mobiliza surse de finanțare pentru statele în curs de dezvoltare, transferul de tehnologie și creșterea capacității acestor state de a se adapta la schimbarea climei.

Guvernul României a adoptat anul acesta proiectul de lege privind ratificarea Acordului de la Paris, actul normativ fiind în prezent în dezbaterea Parlamentului. Este important ca această dezbatere parlamentară să se finalizeze curând pentru a da un mesaj clar și puternic investitorilor, mediului de afaceri și factorilor de decizie privind trecerea la o societate și o economie cu emisii reduse de carbon”, mai spune ministrul.