Acasă Asia Participare românească la a treia ediție a festivalului „China – CEEC Culture...

Participare românească la a treia ediție a festivalului „China – CEEC Culture & Arts Carnival

În luna octombrie, Institutul Cultural Român de la Beijing susține participarea românească la „China – Central and Eastern European Countries (CEEC) Culture & Arts Carnival” prin organizarea a două concerte ale trupei Lupus Dacus și a unui atelier susținut de meșteșugarul de podoabe pictate din lut Tudor-Octavian Victor. Un festival important ce promovează schimbul intercultural între China și țările din Europa Centrală și de Est, „China – CEEC Culture & Arts Carnival” se află la a treia ediție și este organizat de Biroul de Cultură Beijing, Ministerul Culturii din China și Primăria Municipiului Beijing, cu sprijinul Ambasadelor și Institutelor Culturale din Europa Centrală și de Est. În acest an, evenimentul face parte din Festivalul Internațional de Arte Liangma He.

Festivalul are loc în perioada 20-22 octombrie 2023, în Parcul Chaoyang din Beijing și prezintă evenimente culturale ale țărilor invitate din Europa Centrală și de Est, precum și din China. Pe lângă România, la festivalul de la Beijing participă trupe de artiști din Serbia, Croația, Slovenia, Bulgaria, Grecia, Ungaria, Slovacia, Bosnia și Herțegovina. Programul ediției include spectacole, demonstrații de meșteșuguri, degustări de vin și expoziții de carte ale țărilor invitate, dar și concerte, prezentări de modă, expoziții ale artiștilor locali, completate de piețe creative și degustări culinare.

După ce România a participat la edițiile din 2017 și 2019 cu proiecte de teatru și expoziții ale artiștilor din țară, în acest an, Institutul Cultural Român de la Beijing prezintă publicului chinez muzică medievală interpretată la instrumente tradiționale vechi, combinate cu instrumente moderne de artiștii trupei „Lupus Dacus”. În cei aproape 21 de ani de carieră, trupa de muzică veche românească din Arad are la activ peste 650 de concerte în țară și străinătate, de la Ateneul Român la Ecomusee de Marqueze de Sabres din Franța, de la Cetatea de Scaun din Suceava la Hamburg, Castelul Bran, Budapesta, Tabor din Cehia sau Szeged și Gyula din Ungaria.

La standul românesc din cadrul evenimentului, meșteșugarul de podoabe pictate din lut Tudor-Octavian Victor susține, pe întreaga durată a târgului cultural, un atelier de măiestrie ce invită publicul să se familiarizeze cu produsele tradiționale și frumusețea culturii populare din România.