Acasă Cultura / Culte Participare românească la Festivalul internaţional de poezie «Palabra en el Mundo»

Participare românească la Festivalul internaţional de poezie «Palabra en el Mundo»

Foto: ICR

În datele de 25 şi 26 mai, poeta Ofelia Prodan va participa la Festivalul Internaţional de Poezie Palabra en el mundo

Organizat anual la Veneţia, festivalul reuneşte poeţi din întreaga lume cu scopul de a contribui la conştientizarea importanţei solidarităţii şi a păcii.

Palabra en el mundo este legat de Festivalul Internaţional de Poezie de la Havana, a luat naştere prin proiectul Proyecto Cultural Sur Internacional al revistei „Isla Negra” şi se desfăşoară concomitent, în luna mai, în peste 900 de localităţi din lume.

Palabra en el Mundo va începe cu o avanpremieră la Bistrot de Venise, în după-amiaza zilei de 25 mai, de la orele 16.30 la 18.30, ce va consta în prezentarea volumului de poezii Stazioni de Alessandro Mistrorigo.

Va continua în dimineaţa zielei de 26 mai, de la 10.00 la 12.30, cu o masă rotundă pe tema Cultură şi Identitate la care vor participa cercetători şi literaţi (Ca’ Bernardo,Calle San Bernardo, 3199, 30123 Venezia VE) şi se va încheia în după-amiaza zilei de 26 mai, de la orele 15.00 la 19.00, la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, cu lecturi poetice în limbile originale, realizate de poeţii invitaţi, traducerea textelor fiind proiectată pe ecran.

Lectura va fi punctată de un omagiu adus profesorului Mario Geymonat cu texte în limba latină îngrijite şi citite de Carlo Franco şi se va bucura de acompaniamentul muzical al compozitorului Matteo Segafreddo.

Poeţii acestei ediţii a festivalului, a XII-a, provin din spaţii geografice diferite (Columbia–Spania, România, SUA, Rusia, Italia). Tema acestei ediţii este poezia în slujba păcii inspirată din apelul poetului albanez Ismail Kadarè: Veniţi şi agăţaţi armele în cuiele rimelor.

Actualmente membră a Uniunii scriitorilor din România şi a Pen Club România, Ofelia Prodan a făcut studii de sociologie la Universitatea din București şi studii postuniversitare la Facultatea de Informatică, Universitatea Politehnica, București.

De la debutul din 2007 cu Elefantul din patul meu, Vinea, 2007, pentru care a obţinut premiul pentru debut al Uniunii scriitorilor şi premiul revistei Luceafărul a publicat 10 volume de versuri: Cartea mică(2007), Invincibili (2008), Ruleta cu nebun (2008), În trei zile lumea va fi devorată (2010), Ulise și jocul de șah (Ulysses and the game of chess, volum bilingv, 2011), Călăuza (2012), No exit (2015, Premiul Național George Coşbuc), Șarpele din inima mea(Premiul Cartea de poezie a anului, 2016), Număr de dresură(2017).

Pentru opera sa a primit mai multe premii literare, printre care Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor, Premiul Revistei “Luceafărul”,Premiul Naţional Ion Minulescu (2013),Premiul George Coşbuc (2015), Premiul Naţional Mircea Ivănescu (2016) şi Premiul Naţional Avangarda XXII (2017). Este finalistă a Premiului Literar Internaţional Città di Sassari (2016). În Italia a fost distinsă cu Premiului Internațional de Poezie și Proză Napoli Cultural Classic, ediția a VIII, 2013, câștigând Premiul I la secțiunea POESIA in lingua straniera.