Acasă Stiri Pas important pentru finalizarea constituirii Rezervaţiei Biosferei Trans-frontiere trilaterale ”Delta Dunării”- ”Prutul...

Pas important pentru finalizarea constituirii Rezervaţiei Biosferei Trans-frontiere trilaterale ”Delta Dunării”- ”Prutul de Jos” dintre România, Ucraina şi Moldova

Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO și-a propus, prin planul de acțiuni prevăzut pentru anul 2018, să susțină și să impulsioneze constituirea Rezervației Biosferei Trans-frontieră trilaterală ”Delta Dunării – Prutul de Jos”, dintre România, Ucraina și Moldova (agreată și de Comisia Trilaterală la nivel ministerial dintre România, Ucraina și Republica Moldova).Conform hotărârii adoptate de Comitetul Consultativ al ICC-MAB UNESCO din Paris (Comitetul Internațional de Coordonare a Programului MAB), Rezervaţia Biosferei Trans-frontieră ”Delta Dunării” România-Ucraina îndeplinea recomandările de la Pamplona (Spania) ca urmare a unor eforturi comune şi corelate, derulate de ambele părţi.

Una din cerințele esențiale pentru constituirea acesteia era ca și Prutul de Jos să aibă statutul de rezervație a biosferei.

Pentru a susține aceste demersuri o delegație a Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO a  fost prezentă la cea de-a 30-a sesiune a Consiliului Internațional de Coordonare a Programului ”Omul și Biosfera” (ICC MAB), eveniment care s-a desfășurat la Palembang (Sumatra de Sud, Indonezia), în perioada 23 – 28 iulie 2018.

Pe agenda reuniunii figura și propunerea de desemnare ca Rezervație a Biosferei a “Prutului de Jos”. Astfel, Rezervația Științifică ”Prutul de Jos” a primit în data de 25 iulie statutul de Rezervație a Biosferei UNESCO, din partea Consiliului Internațional de Coordonare a Programului ”Omul și Biosfera”. Republica Moldova a obținut prima desemnare UNESCO a unei rezervații naturale de pe teritoriul său.

Articolul precedentPrimii 100 de elevi din Republica Moldova au ajuns pe litoralul Mării Negre
Articolul următorCinci medalii pentru echipa României la Olimpiada Internaţională de Fizică 2018