Acasă Italia „Paşii Vieţii”, povestea unei româce supravieţuitoare, la propriu şi la figurat

„Paşii Vieţii”, povestea unei româce supravieţuitoare, la propriu şi la figurat

Sala Carroccio, din cadrul Primăriei Generale a Romei a găzduit pe 12 ianuarie 2018, lansarea cărţii „Paşii Vieţii”, scrisă de Anna (Anita) Nuţu. „A fost primul eveniment în care o asociaţie românească a fost găzduită de Primăria Romei, sperăm noi să fie doar un început. Autorităţile statului italian încurajează orice minoritate să vină cu proiecte, cu idei în folosul comunităţilor”, ne-a mărturisit Anna Nuţu, preşedinta şi fondatoarea Asociaţiei „Arte e Curiosità… e non solo”.Pentru prima dată, o carte scrisă în limba română a primit găzduirea Ediliului Romei în prezența a numeroși oaspeți de onoare. Autoarea Anna Nuțu a insistat ca prezentarea cărții să fie bilingvă: română și italiană. În pofida faptului că volumul “Pașii Vieții” este un debut literar, Anna Nuțu este o artista recunoscută de autoritățile italiene încă din 2003 când a câștigat premiul “Vivere la Provincia”. Românca a fost singurul artist străin înscris în concurs alături de alți 50 de participanți italieni din Roma și împrejurimi.

Cunoscută la Roma pentru goblenurile ei, care au putut fi admirate în cadrul unor expoziţii care s-au bucurat de mult succes, Anna Nuţu a fost încurajată să-şi împărtăşească povestea de viaţă în paginile unei cărţi.

Potrivit ziarului „Viaţa liberă”, Anna Nuţu a rămas orfană de tată de la vârsta de trei ani, iar mama sa a dat-o spre adopție. La 17 ani a rămas orfană pentru a doua oară, după ce tatăl adoptiv a decedat. Destinul marcat de un tumult de lovituri, lacrimi şi suferinţă, Anna Nuţu l-a împărtăşit în cartea autobiografică „Paşii vieţii”,  o lecţie de viaţă a unei femei căreia soarta nu i-a dat altă alegere decât să fie puternică.

Veţi afla cât de puternică poate fi o femeie în sensibilitatea şi delicateţea ei. Avem aici modelul unei femei nu perfecte, dar care a reuşit să-şi înţeleagă limitele. Şi după ce le-a înţeles, le-a depăşit cu hotărârea şi dârzenia unui soldat călit în focul luptei. Ea e o supravieţuitoare şi la propriu şi la figurat”, spune prof. Mihaela Gheorghe, coordonatoarea cărţii, în „Cuvântul înainte”.

Cartea de faţă este povestea mea, povestea unui om pentru care viaţa, de la vârsta de trei ani, nu a venit sub forma unui cadou frumos împachetat, ci ca un tumult de lovituri, lacrimi şi suferinţă. Poate uneori prea multă suferinţă. Dar cartea pe care o răsfoiţi nu este doar cartea unei fetiţe abandonate, ci cartea unei femei căreia viaţa nu i-a dat altă alegere decât să fie puternică. Cu orice preţ. Pentru ea şi pentru alţii. Poate voi fi un exemplu şi pentru tine, drag cititor, cine ştie?”, scrie Anna Nuţu în prologul cărţii.

Viaţa m-a şlefuit până la sânge, dar întotdeauna au avut tăria de a mă ridica şi de a o lua de la capăt. Trebuie să recunosc că fără ajutorul Domnului şi al oamenilor pe care i-am întâlnit nu aş fi avut sorţi de izbândă”, mărturiseşte în carte Anna Nuţu.