Acasă Alte comunitati Patru locuri pentru România în conducerea Consiliului Forului Mondial al Tătarilor

Patru locuri pentru România în conducerea Consiliului Forului Mondial al Tătarilor

România a obţinut, alături de Ucraina şi Turcia, patru locuri în conducerea Consiliului Forului Mondial al Tătarilor al cărui congres s-a desfăşurat la Ankara.

Reprezentanţii acestei comunităţi din lumea întreagă au decis să facă demersurile necesare pentru a obţine unele drepturi pentru tătarii din Crimeea.

Aproape 500 de delegaţi din 14 state au participat la Congresul Mondial al Tătarilor de la Ankara.

Potrivit statutului, României i-au revenit două locuri în Comitetul Executiv al Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni, acestea fiind ocupate de președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, și prim-vicepreședintele UDTTMR, Samir Menan. Acestora li s-a mai adăugat un loc, numirea în acest caz venind din partea președintelui Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni, Refat Çubarov, care l-a propus pe drd. Metin Omer de la Universitatea Hacetteppe din Ankara, cel care susține și cursul „Istoria și civilizația tătarilor”, la Universitatea „Ovidius” din Constanța. Alături de cei trei reprezentanți ai UDTTMR, în noua structură de conducere a Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni se mai află și Muftiul Muurat Iusuf, care a fost desemnat membru în Comisia de Control a Congresului.

Potrivit Observator de Constanța, sâmbătă, 1 august, în prima zi a congresului, au avut loc dezbateri cu privire la situația actuală a tătarilor din Crimeea. La tribuna congresului au luat cuvântul liderii tătarilor Mustafa Abdulcemil Kırımoğlu și Refat Çubarov, numeroși lideri politici din Turcia, precum vice prim-ministrul Numan Kurtulmuș, lideri ai celor mai importante partide politice din Turcia, dar și Ministrul de Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, prezent și el la întâlnire. Toți au contestat, încă o dată, public, anexarea Crimeei de către Federația Rusă. Din sală nu au lipsit nici diplomați străini acreditați la Ankara, precum ambasadorul SUA în Turcia și ambasadorul României, Radu Onofrei.

Acest congres a fost o reuşită. Totuşi, să nu uităm situaţia gravă în care sunt compatrioţii noştri, conaţionalii noştri din Crimeea. Este un moment de regrupare a forţelor noastre, de reorganizare şi s-a văzut de la început până la sfârşit că tătarii sunt hotărâţi să fie mult mai bine pregătiţi şi mult mai bine organizaţi. Toţi ceilalţi din celelalte ţări au fost impresionaţi de nivelul şi calitatea drepturilor pe care le avem noi în România, că avem o situaţie privilegiată, avem sprijinul autorităţilor, sprijinul populaţiei şi nu în ultimul rând avem parte şi de o finanţare din partea statului român pentru a ne menţine tradiţiile, obiceiurile şi tot ce ţine de faptul de a fi tătar„, susține Gelil Eserghep, preşedintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România.

Congresul Mondial al Tătarilor s-a desfășurat în perioada 31 iulie – 2 august, la Ankara. Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR) a participat la congres cu 70 de delegaţi cu drept de vot şi 20 de invitaţi. Printre cei 70 de delegaţi din România se numără preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep, deputatul Varol Amet, subsecretarul de stat Aledin Amet, subprefectul Ersun Anefi, prim-vicepreşedintele Samir Menan, vicepreşedintele Nagi Gelal, secretarul general al UDTTMR, Elvis Ismail, preşedintele Organizaţiei de Femei a UDTTMR, Urfet Nubin, precum şi muftiul Iusuf Muurat.

La cel de-al doilea congres mondial al tătarilor au participat aproximativ 500 de delegaţi ai organizaţiilor tătarilor din întreaga lume. Primul congres mondial al tătarilor crimeeni a avut loc în mai 2009, la Simferopol, când au participat 800 de delegaţi, reprezentând peste 160 de organizaţii nonguvernamentale ale tătarilor crimeeni şi instituţii din 12 ţări. În cadrul evenimentului de anul acesta, s-a discutat despre situaţia actuală a Crimeii şi a fost desemnată noua conducere a congresului, din care fac parte şi reprezentanţi ai UDTTMR.