Pe Picioroange în Columbia

Pe Picioroange în Columbia

România a fost invitată de onoare la cea de-a X-a ediție a Festivalului Encuentro Internacional de Zanqueros din Columbia, unde a și fost premiată la categoria „cea mai bună punere în scenă și interpretare actoricească”.

Asociația Pe Picioroange din Sibiu a deschis Festivalul cu spectacolul de teatru-dans pe picioroange intitulat „Izvor de tradiții românești revărsat în ținutul columbian” susținut de Carmen Stroia și Liviu Bledea, în coregrafia Casianei Coțofană, spectacol prin care a fost prezentat un tablou al neamului românesc prin datini și obiceiuri care încununează istoria culturii noastre.

Din universul autentic creat, nu au lipsit voia bună, misterul, comicul, jocul și chiuiturile, veselia țăranului român, hrănitul animalelor din ogradă și cel mai sacru tezaur, drapelul României.

Datorită succesului, spectacolul a fost jucat de trei ori. Trofeul a fost înmânat de Eduardo Martinez Moreno – unul dintre cei cinci jurați, care cu emoție a adăugat că „Este o mare plăcere să ofer acest trofeu, celor doi tineri care au venit din România și care printr-un spectacol pe picioroange au reușit să sensibilizeze nu doar întregul juriu ci și pe dumneavoastră, spectatorii. Pe perioada Festivalului am văzut adevărate acrobații executate chiar și de copii de trei ani, însă acești români, invitații noștri de onoare au reușit prin gesturi, mimica feței, atitudine, costume și muzică să ne transpună pe tărâmul românesc, un tărâm cu o cultură pe care noi nu o cunoaștem dar care datorită lor, acum ne este foarte familiară. Pentru povestea aceasta vreau să-i felicit, să le mulțumesc și să fac o mare plecăciune înaintea lor.”

În afara premiului obținut, Asociația Pe Picioroange a reușit să se clasifice în cadrul aceluiași Festival, printre cei cinci finaliști ai Concursului de Abilități și Distracție cu „Bufonul leneș” – un moment de dans comic, pe picioroange, notează România Pozitivă.