„Pe urmele fotografilor din Războiul cel Mare”, la ICR Beijing

„Pe urmele fotografilor din Războiul cel Mare”, la ICR Beijing

Foto: ICR

În perioada 27 septembrie – 23 noiembrie 2017, la sediul ICR Beijing, va fi prezentată expoziția de fotografii „Pe urmele fotografilor din Războiul cel Mare”. Fotografiile sepia și colorizate, ca la începutul sec. XX, vor exprima ca și când ar fi imagini vechi, peste care vremea au trecut și și-au spus cuvântul.

Fotografiile, rod al unei documentări fotografice întinse de-a lungul câtorva ani, prezintă scene de reenactment, de istorie retrăită. Fotografiile au fost făcute cu prilejul diferitelor reconstituiri istorico-militare la care artistul Bogdan Iorga a participat, în calitate de membru al Asociaţiei 6 Dorobanţi, atât la noi în România, cât şi în străinătate. Aceste imagini constituie un omagiu vizual adus celor ce au pierit în Marele Război şi, totodată, reprezintă un memento, menit să readucă în conştiinţa publicului grozăvia războiului.

Fotografiile, realizate pe baza unei temeinice documentări, făcută în mai multe colecţii publice din România, reprezintă, în plus, un document antropologic ce alătură fizionomiile contemporane celor de la începutul secolului XX, atrăgând publicul chinez, determinându-l să fie curios și să-ți dorească să se informeze mai mult despre istoria României.

În deschiderea evenimentului, Adrian-Silvan Ionescu va vorbi despre primul război mondial, cu accent pe realizarea Marii Uniri, 1 Decembrie 1918, iar Bogdan Iorga va prezenta conceptul ce stă la baza demersului lui artistic, prezentând, totodată, uniformele româneşti din acea epocă. Vor fi prezenți un grup de patru personaje, doi copii de trupă, un puşcaş și un jandarm, din cadrul Asociației „6 Dorobanţi”, care va asigura o gardă de onoare în timpul vernisajului și pentru câteva zile. La sediul ICR Bejing, în următoarele zile, în data de 28 septembrie, va avea loc conferința „Primul Război Mondial, Marea Unire și fotografia” susținută de dr. Adrian-Silvan Ionescu și de artistul Bogdan Iorga, iar în data de 29 septembrie, prezentarea volumului „Marele Război. Fotografia pe frontul românesc 1916-1919”, autorul fiind dr. Adrian-Silvan Ionescu.

Întregul eveniment omagiază Centenarul Marelui Război Mondial, cu accent pe momentul Marii Uniri.

Adrian-Silvan Ionescu, academician și profesor doctor, absolvent din 1975 al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, Secţia Istoria şi Teoria Artei și doctor în ştiinţe istorice – specialitatea istorie modernă universal, a ocupat în perioada 1975 până în prezent diverse funcții, că muzeograf principal la Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti, la Muzeul de Istorie al Municipiului Bucureşti, director adjunct al Muzeului de Istorie şi Artă al Municipiului Bucureşti, consilier cultural la Inspectoratul pentru Cultură al Municipiului Bucureşti, cercetător științific la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, director la Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu”, profesor la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti și la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, al Consiliului Internaţional al Muzeelor (ICOM), al Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor, membru în London Press Club, în European Society for the History of Photography, în Société Française de Photographie, critic şi istoric de artă. A primit numeroase premii, a organizat expoziții în țară și în străinătate, a scris și editat cărți, contribuie constant cu articole, cronici de expoziţii şi recenzii de carte la diverse ziare şi reviste (Observator Cultural, Cotidianul, Revista Muzeelor, Magazin Istoric, Cronica Română, Secolul XX, Viaţa Românească, Art Addiction, Antichităţi România, Ziarul de Duminică), este directorul revistelor academice Studii și Cercetări de Istoria Artei și Revue Roumaine d’Histoire de l’Art.

Bogdan Iorga este doctorand al Universităţii Naţionale de Artă şi artist media, membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din România, având la activ o suită de expoziţii în ţară şi străinătate, care s-au bucurat de succes. Lucrările sale au fost expuse în colecţia de artă contemporană a MNAC. Artistul a fost selectat de către Ministerul Culturii, în 2008, în cadrul delegaţiei artiştilor români care au reprezentat România la Olimpiada Culturală din Beijing şi a fost solicitat de către MAE pentru a fi prezent cu lucrările sale într-o expoziţie, care a inaugurat Pavilionul Casa României din Beijing, în 2008.

Asociația „6 Dorobanți”, al cărei președinte este Adrian Silvan Ionescu, practică acest tip de reconstituire istorico-militară, iar membrii asociației sunt oameni cu diferite pregătiri, pictori, arhitecți, fotografi, graficieni, ingineri, elevi, studenti. Vicepreședintele asociației este Horia Șerbănescu, muzeograf în cadrul Muzeului Militar din București, cel care, alături de prof. Silvan Ionescu, se îngrijește de acuratețea ținutei și acordarea detaliilor cu spiritul epocii pe care le aleg să întrupeze la un eveniment sau altul.