„Pelerinaj“ la Accademia di Romania din Roma

„Pelerinaj“ la Accademia di Romania din Roma

Accademia di Romania din Roma găzduiește, în perioada 13-23 noiembrie, expoziţia de ceramică „Pelerinaj“ a artistei Márta Jakobovits.

Vernisajul va avea loc vineri, 13 noiembrie, în Sala de Expoziţii, unde vor lua cuvântul prof. dr. Mihai Bărbulescu – director, Accademia di Romania din Roma; Daniela Crăsnaru – director de programe culturale, Accademia di Romania din Roma; dr. Nagy Mihály Zoltán – vicepreședinte, Institutul Cultural Român; Márta Jakobovits – artist; prof.univ. Ileana Pintilie – curator şi conf. univ. Gabriela Diana Bohnstedt Gavrilaș – asistent curator.

În cadrul expoziției de ceramică „Pelerinaj” vor fi expuse obiecte unice de ceramică și compoziții-instalații realizate din mai multe obiecte de ceramică, asocieri de obiecte făcute cu obiecte găsite, elemente naturale, plante, pietre, etc. în scopul de a transmite mesajul de pelerinaj, conceput ca proces de creație, ca proces de gândire în material, ca materializarea drumului parcurs în creație și ca sugerarea intuirii drumului care urmează în continuare.

 Expoziția va cuprinde în total o suta șaptezeci de piese de ceramică, realizate prin diferite tehnici ale ceramicii.

Artista Márta Jakobovits consideră că viața artistului e un pelerinaj, pornind de la începuturi, dialogând pe parcurs cu lucrurile, fenomenele întâlnite în prezent, dar călăuzit și de sentimentul de a fi contemporan cu realizări culturale surprinzătoare de acum cinci mii sau chiar zece mii de ani, în scopul edificării spirituale și de apropiere de Marele Secret al existenței umane.

Pentru artistă este deosebit de semnificativ că acest pelerinaj, realizat în ceramică și prin ceramică, din care anumite fragmente autonome au fost prezentate deja în diferite țări (Olanda, Germania, Slovacia, Ungaria), precum și în diferite orașe din țară (Oradea, Cluj, Timișoara, București) să ajungă prin drumul parcurs în creație, să ajungă la Roma, ținta marilor pelerinaje.

Paralel cu expoziția artistei Márta Jakobovits, Institutul Cultural Maghiar de la București va organiza vernisajul expoziției pictorului Miklos Jakobovits, la Istituto Balassi, Accademia d’Ungheria din Roma, în data de 16 noiembrie, ora 19.00.

Ileana Pintilie este critic de arta si curator, profesor la Facultatea de Arte, Universitatea de Vest din Timișoara.

Gabriela-Diana Bohnstedt Gavrilaș este conferențiar la Universitatea din Oradea, Facultatea de Arte, Catedra Arte Vizuale, director al Departamentului de Arte Vizuale, Facultatea de Arte, Universitatea din Oradea.