Pentru că lucrurile încă nu sunt clare, deputații din comisia de specialitate...

Pentru că lucrurile încă nu sunt clare, deputații din comisia de specialitate ar putea propune amânarea desfășurării Congresului Românilor de Pretutindeni

În cazul organizării primului Congres al Românilor de Pretutindeni, a cărui metodologie a fost votată de cele două comisii parlamentare de specialitate, Biroul Permanent nu a emis încă niciun document oficial, iar deputaţii intenţionează să propună o amânare cu o lună pentru desfăşurarea evenimentului, adică în luna aprilie.Nu am primit niciun răspuns scris din partea Biroului Permanent, iar eu  m-am adresat pe 8 februarie în scris printr-o solicitare. Din data de 11 noiembrie nu am mai primit niciun răspuns care să clarifice această chestiune pentru că este nevoie de ea. M-am zbătut de la începutul legislaturii pentru acest eveniment şi este necesară o clarificare din partea Biroului Permanent. Prin metodologie, organizarea este bine stabilită, iar din acest punct de vedere trebuie asigurată o transparenţă pentru persoanele care candidează la funcţia de delegat al Congresului. Congresul trebuie organizat cu siguranţă!”, a declarat pentru TIMP ROMÂNESC deputatul Mihai Aurelian.

Acest aspect a fost analizat şi în întâlnirea ministrului delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni cu membrii Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor ţării din Camera Deputaților, care s-a desfăşurat pe 9 februarie la Palatul Parlamentului.

Potrivit  deputatului Ovidiu Iane,  până acum nu s-a îndeplinit niciun fel de procedură: “Oficial nu am primit nimic, însă am înţeles că ar fi fost aprobat bugetul de organizare al Congresului şi până şi sălile ar fi disponibile în perioada respectivă. Pe de altă parte, din punct de vedere al metodologiei nu s-a îndeplinit niciun fel de procedură pentru că data limită o stabilisem să fie cu şase săptămâni înainte de Congres pentru anunţarea delegaţilor, DPRRP nu a fost anunţat oficial de Parlament despre acest eveniment şi drept urmare acesta nu are cum să iniţieze nişte proceduri doar în baza unor zvonuri.”

În acest sens, deputaţii Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor ţării au solicitat DPRRP să se adreseze Biroului Permanent pentru a primi un răspuns concret şi vor propune amânarea desfăşurării primului Congres al Românilor de pretutindeni cu o lună: “ Am solicitat DPRRP să facă o adresă către Biroul Permanent pentru a afla stadiul şi confirmarea asupra bugetului şi asupra datei, sălilor şi urmează ca noi să facem o cerere de amânare cu circa o lună pentru a da posibilitatea asociaţiilor din afara graniţelor şă îşi aleagă delegaţii. Această decizie a fost luată în cadrul întâlnirii cu ministrul (Dan Stoenescu – n.r.). DPRRP urmează să primească acest răspuns în urma căruia vom şti ce trebuie făcut”, a mai adăugat Iane.