Acasă Europa Percepția NATO în Republica Moldova: între mit și realitate

Percepția NATO în Republica Moldova: între mit și realitate

  • Universitatea de Stat „Alecu Russo„ din Bălți a găzduit, zilele trecute, masa rotundă cu tema ”Percepția NATO în Republica Moldova: Între mit și realitate”, organizată de Centrul de Informare și Documentare privind NATO în Moldova în colaborare cu Centrul de Investigații Jurnalistice
  • Principala concluzie a dezbaterilor: percepția cetățenilor Rep. Moldova privind Alianța Nord-Atlantică: rămâne în continuare o moștenire din trecut

Actuala percepție a cetățenilor cu privire la NATO și relația pe care Rep. Moldova o are cu Alianța Nord-Atlantică rămâne în continuare o moștenire din trecut, dominată de prejudecăți, stereotipuri și clișee,o atitudine care se schimbă extrem de greu în lipsa oricărei campanii generale de informare a populației. Este  concluzia desprinsă în urma recentei dezbateri organizată la Universitatea ”Alecu Russo” din Bălți de Centrul de Informare și Documentare privind NATO în Moldova în colaborare cu Centrul de Investigații Jurnalistice .

Masa rotunda a vizat înlăturarea imaginii, deseori distorsionate, din rândul cetățenilor despre ceea ce este sau nu este NATO și prezentarea unor informații obiective și corecte de la prima sursă despre această organizație.

La eveniment au participat ca invitați James Mackey, șeful Departamentului de Integrare, Parteneriat și Cooperare Euro-atlantică, și Krisztian Meszaros, ofițer în cadrul Departamentului de Integrare, Parteneriat și Cooperare Euro-atlantică, Divizia Afaceri Politice și Politici de Securitate, alături de experții locali, reprezentanți ai societății civile și mass-media, studenții de la jurnalism, dar și ai altor facultăți.

Subiectele abordate în cadrul dezbaterii au ținut de modul în care a evoluat percepția NATO în Rep. Moldova la 20 de ani de la stabilirea parteneriatului bilateral (Parteneriatul pentru Pace n.r.) dintre cei doi actori.

În cadrul acesteia s-a vorbit despre colaborarea Rep. Moldova cu NATO la trecut, prezent și viitor.

Rep. Moldova și NATO cooperează în domeniul reformelor democratice, instituţionale şi de apărare, şi au pus bazele unei cooperări practice în multe alte domenii. Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP) stabileşte programul de cooperare a Moldovei cu NATO.

De-a lungul anilor, Moldova a făcut pași importanți în vederea implementării criteriului interoperabilității unor elemente ale forțelor sale cu cele ale statelor aliate și partenere. În acest sens trebuie menționată participarea Rep. Moldova la operațiunile post-conflict din Irak în perioada 2003- 2008 cu un efectiv total de 107 militari, constituit din ofițeri de stat major, infanteriști și geniști. Tot aici poate fi trecută și participarea Forțelor Armate ale Moldovei la misiunea ONU în Afganistan, sau mai recent, alăturarea începând cu 8 martie 2014 a unui contingent de 41 de militari moldoveni din Batalionul 22 de menținere a păcii la misiunea internațională KFOR, în Kosovo.

Moldova colaborează cu NATO în vederea consolidării mecanismelor de control asupra mărfurilor cu dublă destinație, a combaterii traficului de persoane și droguri, spălării de bani, a crimei organizate și protecției asupra atacurilor cibernetice.

„Fundamentul relației noastre cu Moldova este modul în care NATO respectă alegerea Moldovei în ceea ce privește statutul său de stat neutru. Neutralitatea nu înseamnă pasivitate, sunt foarte multe lucruri pe care noi putem să le facem împreună” a spus Krisztian Meszaros.

La rândul său, James Mackey, a afirmat că „NATO nu este inamicul Rusiei în ciuda a ceea ce mulți aud din mass-media. Poate că Rusia consideră NATO inamicul său, dar eu vă spun ca nu e așa. Ne dorim un parteneriat constructiv și o relație constructivă cu Rusia. Noi credem că securitatea poate fi asigurată numai dacă ea face parte din Europa, adică Rusia trebuie să facă parte din această comunitate ca noi toți să ne simțim mai siguri” .

După prelegere a urmat secțiunea de întrebări și răspunsuri unde s-a discutat situația din Ucraina, Siria, Libia și Kosovo. De asemenea, au fost discutate acțiunile Rusiei în Ucraina.

Centrul de Informare și Documentare privind NATO din Rep. Moldova (CID NATO) este o instituție neguvernamentală care își propune să promoveze în beneficiul public valorile și principiile euro-atlantice, să implementeze obiectivele și activitățile stabilite în cadrul instrumentelor de cooperare Moldova-NATO, precum și să informeze opinia publică în legătură cu aceste aspecte. (pentru www.viitorulilfovean.ro/timpromanesc a consemnat  Maria Cojocaru, Bălți, Rep. Moldova)