Perfecţionare pentru profesorii de limba română din Spania

Perfecţionare pentru profesorii de limba română din Spania

Personalul didactic care face parte din Programul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească (LCCR), organizată periodic de Institutul Limbii Române (ILR) și coordonată de directorul instituției, Corina Cherteș, a participat zilele trecute la sesiunea de formare la sediul Ambasadei României din Madrid.

Au fost prezentate metode de predare a limbii române ca limbă străină în cadrul orelor LCCR, în cadrul unei prelegeri susținută de Oana Ursache, lector de limba română la Universitatea din Granada.

Subiectul întâlnirii a fost determinat de realitatea noilor generații de copii din familiile de români rezidenți în Spania, care cunosc deficitar limba română, urmare procesului firesc de integrare social-culturală în ţara de rezidență.

În situația dată, mijlocul principal de menținere a legăturii cu civilizația și cultura de origine este învățarea limbii române ca limbă străină și găsirea acelor metode și subiecte legate de tradiții și cultură, cu atractivitate maximă pentru fiecare categorie de vârstă din care fac parte elevii înscriși la cursurile LCCR.

Ambasada a fost reprezentată de Magdalena Lungu, consilier diplomatic însărcinat cu problematica LCCR și a comunității române din Spania, care a subliniat importanța deosebită a proiectului din perspectiva sarcinii esențiale și deloc ușoare pe care profesorii LCCR o au în vederea menținerii și asigurării continuității de identitate națională, lingvistică și culturală în rândul noilor generații de români născuți și crescuți în Spania.