Acasă Cultura / Culte #perspectiva 31 – Expoziție de sculptură contemporană în cadrul Zilelor Sculpturii București...

#perspectiva 31 – Expoziție de sculptură contemporană în cadrul Zilelor Sculpturii București – 16-18 aprilie 2022

Cu prilejul Zilei internaționale a monumentelor și siturilor, marcată anual la data de 18 aprilie, Primăria Capitalei, prin Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public – MONUMENT for, organizează o expoziție de sculptură contemporană –  #perspectiva 31.

Astfel, în cadrul Zilelor Sculpturii, publicul iubitor de artă este invitat, între 16-18 aprilie 2022, să descopere sculpturi semnate de 31 de artiști consacrați pe scena artistică națională și internațională.

Vernisajul expoziției, care are loc la Spațiul The Institute din incinta Combinatului Fondului Plastic și curtea interioară a acestuia (Strada Băiculești 29), are loc sâmbătă, 16 aprilie 2022, la ora 16:00.

În perioada 16-18 aprilie 2022, programul de vizitare este între orele 12:00-21:00, iar intrarea este liberă, fără rezervare prealabilă. Totodată, cu ocazia evenimentului, galeriile și o serie de ateliere de lucru ale artiștilor din incinta Combinatului Fondului Plastic vor fi deschise publicului spre vizitare.

#perspectiva 31 reprezintă un demers expozițional inedit care, alături de alte manifestări exemplare, se află sub corolarul Zilelor Sculpturii București, eveniment organizat în parteneriat cu Filiala de Sculptură a Uniunii Artiștilor Plastici București, cu sprijinul Uniunii Artiștilor Plastici din România, Institutului Cultural Român, Combinatului Fondului Plastic, combinat.ro și UNA Galeria.

Pentru prima dată, instituții publice, școli și organizații profesionale, actori din sectorul cultural independent  se întâlnesc într-un efort comun de promovare a artei sculpturale monumentale contemporane, ca manifestare activă a patrimoniului cultural și estetic al orașului.

Despre importanța unui astfel de demers, Reka Csapo Dup, curator expoziția #perspectiva 31, spune: Ideea Zilelor Sculpturii București s-a născut din dorința de a asigura un marketing pe măsura valorii sculptorilor care fac parte din Filiala UAP București. Nu se dorește o catalogare sau o inventariere a artiștilor, pentru că ei sunt extrem de mulți, valoroși, cu personalități bine conturate, marcante în arealul vizualului românesc. Formatul Zilelor Sculpturii București, conceput împreună cu echipa MONUMENT for, ne arată mai multe aspecte care compun mozaicul breslei noastre. Pentru că nu ai viitor, dacă nu iți asiguri din timp urmașii. Or, în această profesie/meserie sunt foarte multe tehnici cronofage care, dacă ești conștiincios și cauți să le încerci, să le înveți și să le stăpânești pe toate, te pot prinde, în plină cercetare, la vârsta maturității, când tinerii emergenți din celelalte câmpuri ale artei vizuale sunt deja pe val și devin consacrați. De aceea, este extrem de important să stimulăm prin concursuri și premii atrăgătoare tinerii care încearcă, timid, să pătrundă în fortăreața Sculpturii.

Artiști expozanți: Aldea Alina, Bădărău Cătălin, Bata Marianov, Buga Alina,  Carpen Alin,  Ceară Titi,  Cojocaru Dumitru, Dup Darie, Claudiu Filimon, Fleissig Nicolae, Geană Cătălin, Ilfoveanu Adrian, Iacob Costel, Ioniță Costin, Maitec Ovidiu, Mann Bianca, Mogoșanu Laurențiu, Neagoe Dragoș, Papuc Alexandru, Pîrvu Adrian, Pop Ana Zoe, Răduță Cristian, Rusen Mihai,   Scripcariu Virgil, Scutaru Elena, Scutaru Marcel, Teodorescu Patricia, Timaru Pop Maria, Tiron Napoleon, Zidaru Marian, Zidaru Victoria

Eveniment aflat la prima ediție, Zilele Sculpturii București își propune să devină o platformă de dialog și promovare pentru domeniul patrimoniului cultural, având o dublă misiune: pe de o parte, să aducă în atenția publicului un tip de patrimoniu urban adesea ignorat – sculptura monumentală, prezentă în oraș prin monumentele de for public – și, pe de altă parte, să promoveze sculptura, sculptorii români și creațiile acestora.

 

Articolul precedentObiectivul României – asigurarea independenței energetice, prin susținerea de investiții și promovarea energiei din surse alternative
Articolul următorRotație a detașamentului de Apărare Antiaeriană dislocat în Polonia