Acasă Alte comunitati Perspectivele votului electronic şi prin corespondenţă în România, analizate la Paris

Perspectivele votului electronic şi prin corespondenţă în România, analizate la Paris

Fundatia CAESAR a organizat, zilele trecute, la Palatul Behague din Paris colocviul intitulat ‘Democraţie şi reprezentare: Perspectivele votului electronic şi prin corespondenţă pentru românii de pretutindeni’, proiectul beneficiind de sprijinul Ministerului Afacerilor Externe prin Departamentul Politici Pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni (DPPRRP).

Proiectul reprezintă o iniţiativă comună a membrilor CAESAR din Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii, ce urmăreşte coagularea experţilor şi personalităţilor românesti din strainatate şi din interiorul graniţelor României, în jurul unui demers pragmatic de identificare a unor soluţii viabile pentru îmbunătăţirea accesului cetatenilor români la exercitarea unui drept constitutional fundamental: dreptul la vot. Urmatoarele doua editii vor fi organizate pe 14 noiembrie, în paralel, la Washington si Londra.

Adânc înscrisă în ADN-ul Fundatiei CAESAR există o legatură directă cu diaspora României şi potenţialul strategic pe care diaspora îl reprezintă pentru a ajunge la viziunea care ne uneşte: să construim împreună o Românie în 3D, o Românie dezvoltată, democratică şi demnă. Accesul la vot pentru diaspora, un drept fundamental al tuturor cetatenilor unei tari, este un pas absolut necesar spre normalitate şi spre această Românie în 3D pe care ne-o dorim”, susţine Dan Nechita, director general al Fundaţiei CAESAR.

În cadrul Colocviului desfăşurat la Paris, Fundaţia CAESAR i-a avut invitati pe David Carmier, magistrat la Tribunalul administrativ din Paris si François Lagarde, magistrat la Tribunalul administrativ din Lyon, Paun Casandra, jurist, Benoit Chenon, director tehnic al societatii Voxaly, Benoit Sibaud, expert în votul electronic, dr. Pietro Speroni di Fenizio, cercetător la universitatea orașului Dublin și consultant eDemocracy care a abordat în prezentarea sa cerințele sociale și instrumentele matematice necesare pentru implementarea votului electronic.

Dan Nechita a prezentat Fundatia CAESAR și a adresat cuvinte de multumire expertilor prezenti la eveniment, notează Agerpres.

Cei 56 de participanţi la prima ediţie la colocviu au agreat să dezbată în grupuri de expertiză pentru identificarea unor soluţii viabile pentru a îmbunatati accesul la vot pentru românii din diaspora. Aceste grupuri de lucru s-au axat pe trei teme prioritare: Securitate cibernetică şi informaţia tehnologiei. Grupul de lucru a realizat o atentă analiză a celor mai noi şi mai sigure modalităţi tehnice ce pot fi utilizate în eventualitatea implementarii votului electronic sau prin corespondenţă.