Peste 280.000 de cetățeni români s-au înregistrat în Marea Britanie pentru obținerea...

Peste 280.000 de cetățeni români s-au înregistrat în Marea Britanie pentru obținerea noului statut post-Brexit

sursa foto: Radio Cluj

Din datele oficiale furnizate de autorităţile britanice cu privire la implementarea schemei de înregistrare (EUSS), rezultă că,  până la finalul lunii septembrie a acestui an, 280.600 de cetățeni români s-au înregistrat deja pentru obținerea noului statut (pre-settled și settled status), anunță Ministerul Afacerilor Externe. Cifrele comunicate de partea britanică, raportate la estimările oficiale privind numărul cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene care locuiesc, muncesc şi studiază în Marea Britanie, arată că aproximativ 64% dintre cetățenii români au depus cereri de înregistrare prin schema EUSS, fiind a doua cea mai numeroasă comunitate de cetăţeni europeni care a depus cereri de înregistrare.

Încă din debutul procesului Brexit, prioritatea majoră asumată de Guvernul României a vizat protejarea drepturilor și intereselor legitime ale cetățenilor români care locuiesc, muncesc sau studiază în Marea Britanie. În acest sens, au fost obținute asigurări ferme din partea Guvernului britanic și există în continuare o înțelegere comună cu privire la necesitatea salvgardării statutului cetățenilor europeni din Marea Britanie în orice circumstanțe, inclusiv în cazul unei retrageri fără acord, se mai arată în comunicat.

Guvernul României menține un dialog permanent atât cu autoritățile britanice, cât și cu instituțiile europene și statele membre, pentru a asigura o monitorizare cât mai cuprinzătoare a modului de implementare a angajamentelor asumate privind drepturile cetățenilor.

În perioada următoare, MAE anunță că va intensifica informările adresate cetățenilor români din Marea Britanie, în vederea sprijinirii procesului de înregistrare a acestora, pentru a putea beneficia, în continuare, de drepturile dobândite. În acest sens, MAE încurajează toți cetățenii români care doresc să rămână în Marea Britanie și după data retragerii acestui stat din UE să se înregistreze cât mai curând posibil și să apeleze la sprijinul Ambasadei României la Londra şi a Consulatelor Generale ale României de la Manchester şi Edinburgh pentru asistență suplimentară.