Petro Poroșenko a promulgat controversata Lege a Educaţiei

Petro Poroșenko a promulgat controversata Lege a Educaţiei

DISTRIBUIȚI
sursa foto: Facebook

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a promulgat, luni seară, controversata Lege a Educației, adoptată de Rada Supremă de la Kiev pe 5 septembrie 2017 – anunță BucPress, menționând că, potrivit serviciului de presă al șefului statului ucrainean, reforma învățământului este una dintre cele mai importante reforme și va îmbunătăți calitatea educației, asigurând pașii necesari pentru includerea Ucrainei în spațiul educațional european.

Președintele ucrainean a menționat că noua lege sporește rolul utilizării limbii ucrainene în procesul de învățământ. În același timp, președintele Ucrainei a subliniat importanța respectării în timpul procesului de învățământ a drepturilor minorităților naționale din țară. “Ucraina a demonstrat și va demonstra în continuare o atitudine față de minoritățile naționale conform obligațiilor noastre internaționale, care este în concordanță cu standardele europene, fiind un model pentru țările vecine” – a subliniat Petro Poroșenko.

Potrivit sursei citate, președintele Ucrainei a cerut miniștrilor de Externe și Educației să desfășoare consultări cu partenerii europeni, inclusiv cu Consiliul Europei.

Reamintim că Rada Supremă de la Kiev a adoptat în data de 5 septembrie  o nouă Lege a Educației care introduce în școli sistemul de 12 clase. În același timp, potrivit art. 7 al noii legi adoptate, sistemul de educație din Ucraina se desfășoară doar în limba de stat (ucraineană).

Prima fază a reformei va avea loc începând cu 1 septembrie 2018 (reforma claselor primare și a grădinițelor pentru copii). În ceea ce privește comunitatea românească din Ucraina, predarea materiilor în limba română se va păstra doar în clasele primare (1-4). De la 1 septembrie 2022 reforma va fi implementată în cazul claselor medii, iar din 2027 – în clasele superioare (9-12).

În  clasele superioare (9-12) ale școlilor din localitățile românești și ale altor minorități naționale din Ucraina toate disciplinele se vor preda în limba ucraineană, iar în clasele medii (clasele 5-9) învățământul se va desfășura în limba de stat cu elemente în limba română / în limba minorității respective.

Potrivit art. 7 al legii adoptate, „persoanelor care aparțin la popoarele băștinaşe sau la minorități naționale din Ucraina li se garantează dreptul de a studia în limba maternă alături de limba ucraineană…”, acest drept este „realizat prin unele instituții aparte, clase (grupe) cu limba de predare a poporului băștinaș sau a minorității naționale alături de predarea în limba ucraineană”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.