Acasă România Pianista Elisabeth Leonskaja revine la Filarmonica ”George Enescu”

Pianista Elisabeth Leonskaja revine la Filarmonica ”George Enescu”

Pe 20 şi 22 iunie 2018, pianista Elisabeth Leonskaja, ultima ”mare doamnă a şcolii sovietice”, revine alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii ”George Enescu”, dirijată de maestrul Horia Andreescu. În program figurează lucrările Clopotele la soroc de Felicia Donceanu, Concertul în la minor pentru pian şi orchestră de Edvard Grieg şi Simfonia a IV-a de Johannes Brahms, anunță Filarmonica ”George Enescu”.De asemenea, sâmbătă, 23 iunie, de la ora 19.00, tot în Sala mare a Ateneului Român, Elisabeth Leonskaja va susţine un recital exceptional, cu piese de Franz Schubert, Arnold Schoenberg, Philip   Herschkowitz, Gabriel Iranyi, Frédéric Chopin, Franz Schubert.

Elisabeth Leonskaja, născută la Tbilisi, a studiat la Conservatorul din Moscova. Pianista a venit prima dată la București, în 1964, când, la doar 18 ani, a câştigat Premiul I la Secțiunea Pian a Concursului Internațional ”George Enescu”.

Cu Bucureștiul am o relație foarte sentimentală. Când ai 18 ani și primești primul bilet spre viață, sigur că rămâne în memorie. Bucureștiul este frumos în sine și l-aș fi iubit oricum. Însă pentru că am avut asemenea experienţe și asemenea amintiri, orașul e pentru mine ca un jalon. De aceea,revin aici de fiecare dată cu foarte multă plăcere”, a declarat artista.

Din 1978, Elisabeth Leonskaja trăieşte în Austria, unde este Membru de Onoare al Konzerthaus, iar în 2006 a fost distinsă cu „Crucea de Onoarea Austriei”, Clasa I, pentru serviciile aduse vieţii culturale.

Cunoscută interpretă chopiniană, pianista este renumită pentru rigoarea interpretării. A câştigat încă din timpul facultăţii concursurile internaţionale George Enescu, Marguerite Long şi Regina Elisabeta. Un rol important în cariera artistei l-a avut întâlnirea şi colaborarea cu Sviatoslav Richter, care a invitat-o să cânte alături de el în numeroase concerte. Artista a debutat în 1979, la Festivalul de la Salzburg. De-a lungul timpului a concertat ca solistă alături de mari orchestre ale lumii: New York Philharmonic, Los Angeles Philharmonic Orchestra, Cleveland Orchestra, LondonPhilharmonic Orchestra, Roya lPhilharmonic Orchestra, BBC Symphony Orchestra, BerlinPhilharmonic Orchestra, Zürich Tonhalle Orchestra, Gewandhausorchester din Leipzig, sub bagheta unor dirijori prestigioşi ca Sir Colin Davis, Kurt Masur, ChristophEschenbach, Christoph von Dohnanyi, Kurt Sanderling, Yuri Temirkanov. Recitalurile sale de la Paris, Madrid, Barcelona, Londra, Edinburgh, München, Zürichşi Viena au fost tot atâtea evenimente ale vieţii muzicale internaţionale. Numeroasele sale înregistrări cu piese de Brahms, Liszt, Ceaikovski, cele cu Concertele pentru pian de Chopin alături de Filarmonica Cehă, sub bagheta lui Vladimir Ashkenazy, i-au atras premiile Caecillia şi Diapason d’Or.