Acasă Europa Piatra Neamţ, al treilea popas

Piatra Neamţ, al treilea popas

Timp de câtevaƒ ore, în sala ”Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț, Andreea Păstârnac, ministrul pentru Românii de Pretutindeni și Mihai Chiricăƒ, secretar de Stat în MAI, și Grațiela Drăƒghici, secretarul de Stat în Ministerul Muncii, au  prezentat coordonatele campaniei ”Informare acasă! Siguranță în lume!”, lansată în sprijinul românilor care muncesc, învață sau doar călătoresc în străƒinăƒtate.Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a fost prezentă astăzi în judeţul Neamţ, pentru a discuta despre campania pe care a lansat-o în sprijinul românilor care muncesc în străinătate.

Totodată, demnitarul are programate vineri întâlniri cu autorităţile locale şi centrale. La discuţii sunt aşteptaţi şi reprezentanţi ai Corpului Diplomatic la Bucureşti, îndeosebi ambasadori care provin din ţări în care sunt comunităţi semnificative de români.

La sfârşitul anului trecut, judeţul Neamţ era pe primul loc în România în ceea ce priveşte numărul de persoane plecate în străinătate pe o perioadă mai lungă de timp.

Campania destinată românilor din străinătate a început cu un proiect-pilot care a avut loc deja în Botoşani, Suceava şi  Piatra Neamţ şi va continua şi în alte regiuni ale ţării.

Incercăm să stabilim un dialog mai intens prin această campanie de informare adresată cetăţenilor români care muncesc în străinătate, care intenţionează să plece în străinătate, la studii, să lucreze sau pentru o scurtă perioadă de sejur, pentru a se proteja de pericolele legate de exploatarea prin muncă, mai ales în ceea ce priveşte muncitorii sezonieri, dar şi alte forme de trafic, inclusiv traficul de fiinţe umane.

Este o campanie care continua campaniile pe care colegii noştri de la MAI, MAE, şi Ministerul Muncii le fac de ani de zile în special în afara ţării, încercând să ajungă cât mai bine cu putinţă la cetăţenii români care se găsesc în situaţii de risc. Experienţa de atâţi ani ne-a arătat că de multe ori ajungem prea târziu la cei care devin victime unor situaţii pe care nu şi le-au putut imagina.

Astfel încât, chiar dacă s-au derulat campanii intense pornind de la punctual de origine, campanii care s-au desfăşurat în mijloace de transport către ţările de destinaţie în special în perioada de muncă sezonieră, în aeroport, la punctul de frontieră, considerăm că este foarte important să venim să vorbim cu autorităţile locale, să vorbim cu cei care sunt plecaţi de acasă, care sunt în diaspora şi care în general pe perioada verii revin în România.

Sperăm ca această campanile să ajungă cat mai aproape de cei care au nevoie de ea şi ne dorim să oferim o informare care să fie completă, corectă, credibilă şi uşor accesibilă. Este foarte important să vorbim despre riscurile ce pot apărea.

Un alt pilon al dezbaterii care a fost extrem de interesant pe parcursul acestor ultime două zile a fost legat de prezentarea pachetului guvernamental de stimulente pentru revenirea acasă, pentru relocare, reinserţie socială şi pe piaţa muncii. Colegii nostri de la Ministerul Muncii au prezentat pe larg acest pachet, precum şi exemple de reveniri acasă cu tot ceea înseamnă acest lucru, într-un dialog deschis, cu aspect bune şi mai puţin bune, pe care încercăm să le remediem.

Totodată, a fost abordată o temă de mare interes, cea a familiei, care se găseşte în diaspora în alte societăţi, cu un alt tip de valori ce duc de multe ori la situaţii în care părinţii sunt decăzuţi din drepturi.

De asemenea, au fost abordate aspecte extrem de emoţionale, dar foarte importante, care ne arată cum putem să prevenim situaţia de trafic de fiinţe umane, cum putem să îi ajutăm pe cetăţenii noştri pentru ca să creştem gradul de protecţie în autoritate, atât în cele române cât şi în autorităţile din statele cu care noi colaborăm”, a transmis ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac.

În contextul campaniei de informare publică derulată în județele în care se înregistrează un număr semnificativ de români plecați în afara țării, ministrul pentru Românii de Pretutindeni s-a referit și la cazul doctoriței Camelia Smicală, originară din Piatra Neamț, afirmând că că este preocupată de această situație.  Ministrul a spus cu acest prilej că o delegație de experți din mai multe ministere s-a deplasat în urmă cu o lună în Finlanda și că personal a avut câteva întâlniri cu parlamentari finlandezi din comisiile care se ocupÄă cu problematica protecției minorilor.

”Doamna SmicalÄă se aflムîntr-o situație extrem de specialăƒ. A găƒsit de lucru într-o altムlocalitate fațムde cea în care sunt copiii și, aflându-se într-o perioadムde început, în care trebuie sムfie prezentムtot timpul la lucru, nu mai poate sムmeargムla copii în orele pe care autoritatea de custodie le stabilește. Am transmis săƒptăƒmâna trecutムdouムscrisori oficiale căƒtre doi miniștri din guvernul finlandez care au în portofoliu protecția familiei și a copilului. Am semnalat aspectele foarte îngrijorăƒtoare din acest caz și anume faptul cムfetița și băƒiatul se găƒsesc despăƒrțiți unul de altul. Este foarte greu sムînțelegem de ce doi frați nu pot sムstea împreună”, a explicat ministrul.

Guvernul a adoptat două memorandumuri, unul referirtor la cooperarea cu Spania, iar celălalt la realizarea unui plan de acţiuni privind sprijinirea comunităţilor la risc din statele Uniunii Europene, cu precădere Italia, Spania şi Marea Britanie, unde se află cele mai mari comunităţi de români.

Ministrul Andreea Păstîrnac a menţionat că în cadrul cooperării bilaterale, fără acorduri special semnate, autorităţile nu pot  acționa pe teritoriul altui stat, chiar dacă sunt semnalate situaţii de criză.

De asemenea au fost luate măsuri pentru extinderea reţelei de ataşaţi de interne, ofiţeri operativi care actionează în aceste state, în sprijinul cetăţenilor români. În ceea ce privește Italia, Ministerul de Externe se apropie de finalizarea instrumentalizării consulatului de la Bari, iar autorităţile române speră să acorde ajutor şi în alte zone din sudul Italiei, în special în perioada de muncă sezonieră în această regiune.

La întâlnirea de astăzi au participat parlamentari, șefi ai serviciilor deconcentrate și ai administrației publice locale, reprezentanți ai societății civile.