Acasă Cultura / Culte Pictorii români contemporani expun în capitala franceză

Pictorii români contemporani expun în capitala franceză

O serie de picturi ale artiștilor români Levente Albert, Suzana Fântânariu, Carmen Groza, Ciprian Rădovan, Petre Velicu, Vasile Tolan Și Sergiu Zancu vor fi expuse, în perioada 1 – 20 septembrie, la Paris.

La eveniment va participa și Michel Gavaza, președintele Asociației Soleil de l’ Est, alături de pictorii români. Vernisajul expoziției se va încheia cu lansarea albumului “Soleil de l’est. Vingt ans d’activité”, apărut la Editura Institutului Cultural Român.

Asociația Soleil de l’Est, înființată în 1994, prezintă arta românească, promovează schimburile culturale și de artă contemporană din Europa de Est. Asociația organizează, în toata lumea, expoziții de pictură românească, în special în ceea ce privește pictura contemporană.

De la crearea acesteia, Asociația Soleil de l`Est a organizat mai mult de 90 de expoziții și reprezintă nu numai artiști români, ci și artiști polonezi, ruși și bulgari, care au fost invitați ai asociației la diverse ocazii.

Levente Albert se exprimă prin grafică, instalații, pictură și fotografie. În prezent, artistul este preocupat de combinarea mai multor tipuri de artă, fiind înzestrat cu un puternic simț al creativității și al originalității. Iși găsește inspirația atât în viața terestră cât și în cea celestă. Este participant al simpozioanelor de artă din România, Ungaria, Finlanda și Suedia.

Suzana Fântânariu a absolvit Facultatea de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj – Napoca. În prezent este profesor la Universitatea de Vest, Facultatea de Arte Plastice și Design din Timișoara și are multe prezențe, atât pe scena națională cât și pe cea internațională.

Carmen Groza a absolvit Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu în 1968, specialitatea pictură monumentală. În prezent este profesor la Academia Regală de Arte Frumoase din Liège, Belgia.

Ciprian Rădovan este profesor – doctor în electrochimie, artist pictor și critic de artă. Activitatea sa artistică după 1956 constă în desen și exercițiul picturii, explorări onirice si experimentări, portrete onirice, ritmuri vegetale, oglinzi, studiul naturii, aspirații spre o mistică vegetală, contopirea cu vegetalul, publicarea de cronici și de texte despre artă și prezintă numeroase texte ale colegilor.

Vasile Tolan a absolvit Facultatea de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj Napoca, iar în prezent este profesor de desen, designer, consilier cultural și profesor la Universitatea Națională de Arte din București.

Petre Velicu este absolvent al Academiei de Arte Frumoase Nicolae Grigorescu, iar Sergiu Zancu a participat la numeroase evenimente (Chilly Mazarin – Essonne, Gifu Japon). A realizat de asemenea mai multe picturi murale precum și fresce în bisericile din România.