Piese ale lui George Enescu, interpretate de cvartetul Ad Libitum în Portugalia

Piese ale lui George Enescu, interpretate de cvartetul Ad Libitum în Portugalia

217
0
Foto: ICR

În perioada 21-30 iulie 2017 se va desfăşura cea de-a 4-a ediţie a Festivalului Internațional de Muzică din Marvão (FIMM), condus de renumitul dirijor german Christoph Poppen.

La invitația organizatorilor și cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Lisabona, cvartetul de coarde Ad Libitum va susține un recital în data de 27 iulie, ora 16.00, la Igreja de São Tiago din Marvão. Cei patru membri ai cvartetului, Alexandru Tomescu, vioara I, Şerban Mereuţă, vioara a II-a, Bogdan Bişoc, violă și Filip Papa, violoncel, vor interpreta piese de George Enescu, Sebastian Androne și Ludwig van Beethoven.

Festivalul Internațional de Muzică Marvão (FIMM) se desfășoară în mai multe orașe din regiunea Alentejo și Alto Alentejo din Portugalia și Valencia de Alcántara din Spania. În ciuda tinereții sale, festivalul a reunit în decursul anilor un număr semnificativ de personalității de prim rang ale vieții muzicale internaționale și și-a câștigat un loc de frunte în rândul manifestărilor festivaliere din Portugalia.

Ad Libitum a fost fondat în anul 1988, la Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi, de către Adrian Berescu (vioara I), Şerban Mereuţă (vioara II), Bogdan Bişoc (violă), Filip Papa (violoncel). După ce a beneficiat de îndrumarea profesorului Bujor Prelipcean și de sprijin din partea unor cvartete de renume precum Fine Arts, Juilliard sau Amadeus, cvartetul a câştigat în 1997 Marele PremiuPremiul Presei şi Premiul mecenatului muzical la Concursul de la Evian, considerat cea mai importantă competiţie de gen din lume.

Ad Libitum întreprinde turnee în Europa fiind invitat de prestigioase festivaluri cum ar fi: Printemps des Arts (Monte Carlo), Orlando Festival (Olanda), Luberon (Franta), Bensheim (Germania), Gstaad (Elvetia), Maribor (Slovenia), Delft Festival (Olanda), etc. De asemenea a concertat în celebre săli de concert ca: Musée D’Orsay şi Cortot (Paris), Diligentia (Haga), De Doelen (Rotterdam), Konzerthaus (Berlin), Concertgebouw (Amsterdam), Kaisersaal (Frankfurt), Beethoven Haus (Bonn), Temppeliaukion (Helsinki), Ateneul Român (București), Filarmonica Moldova (Iaşi), etc.

Începând din aprilie 2008, Ad Libitum este numit cvartet de stat al Filarmonicii Moldova din Iași, drept recunoaștere a activității desfășurate pe mari scene ale lumii. Din septembrie 2011, Alexandru Tomescu devine prim-violonist al cvartetului de coarde Ad Libitum. Alexandru Tomescu a concertat în premieră în Portugalia în 2012, ca solist, cu celebra sa vioară Stradivarius Elder – Voicu 1702, în Auditoriul Rectoratului Universității din Aveiro, și în Lisabona, în cadrul Festivalului ao Largo.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ