Acasă Republica Moldova Plan strategic privind relaţia României cu Republica Moldova. Obiectiv: integrarea europeană a...

Plan strategic privind relaţia României cu Republica Moldova. Obiectiv: integrarea europeană a Republicii Moldova

Obiectivul nostru strategic pe care l-am aprobat astăzi este integrarea europeană a Republicii Moldova, adică susţinerea orientării clare, ireversibile a Republicii Moldova spre Uniunea Europeană şi a conectării pro-europene a Chişinăului, cu instituţii puternice, o democraţie solidă, proces în care România poate şi trebuie să joace rolul principal”, a afirmat președintele Klaus Iohannis la finalul ședinței CSAT din 29 noiembrie, în cadrul căreia a fost discutată și adoptată Strategia pe termen mediu şi lung privind relaţia României cu Republica Moldova.

Cu acest prilej, președintele a subliniat din nou afirmația anterioară, din luna septembrie, când a vorbit prima dată despre o asemenea strategie, potrivit căreia relația cu Republica Moldova este ”extrem de importantă” și că ”trebuie să devină mai bună, mai performantă, mai pragmatică și mai previzibilă”.

Este vorba despre un Plan de Acţiuni privind abordarea strategică a relaţiei României cu Republica Moldova, care pleacă de la evaluarea cuprinzătoare şi cât mai realistă a stadiului acestei relaţii, în contextul european şi internaţional complicat pe care îl cunoaştem, inclusiv în urma evoluţiilor recente care au avut loc în Republica Moldova.

Pentru asta, este nevoie de o radiografie clară şi sistemică a necesităţilor de sprijin şi a capacităţilor pe care le avem la dispoziţie, în toate domeniile de interes pentru acest obiectiv”.

Președintele Iohannis a vorbit despre ”un efort sistematizat şi concentrat instituţional” din partea României, care să îii vizeze pe cetățenii Republicii Moldova.

În ceea ce privește partea de responsabilitate care revine Republicii Moldova în acest demers vizează consolidarea angajamentului pro-european ”prin continuarea în mod accelerat şi hotărât a procesului de implementare a reformelor structurale.

Pentru implementarea Planului de Acţiuni privind abordarea strategică a relaţiei României cu Republica Moldova va fi creat un grup de lucru interinstituţional, sub coordonarea Administraţiei Prezidenţiale, care va începe să lucreze în cel mai scurt timp, a mai precizat președintele.

În ceea ce privește recentele afirmații ale lui Igor Dodon referitoare la ratificarea tratatului de frontieră, Klaus Iohannis a precizat că decizia de astăzi a CSAT este un ”demers foarte serios, foarte important și foarte necesar de clarificare a situației proiectelor și abordărilor din partea României pentru Moldova”, România dorindu-și să fie ”un partener care ajută Moldova”, fără a fi vorba despre o politică de constrângere sau obligarea la anumite măsuri: ”Noi vrem să sprijinim Moldova și pe moldoveni. Și tocmai fiindcă dorim să o facem fără a anumite condiționări nedeclarate, ne-am apucat de aceste documente. Sigur – ne așteptăm, și o să spunem foarte clar acest lucru – că, în contrapartidă, ne așteptăm să continue modernizarea statului moldovean. Așteptăm reforme substanțiale și cu rezultate bune în foarte multe domenii, dar asta nu pentru a satisface o cerință, doar așa, a României, ci pentru a face Republica Moldova mai solidă”, a explicat Iohannis.