Plenul PE a adoptat raportul eurodeputatei Daciana Sârbu privind aplicarea politicilor de...

Plenul PE a adoptat raportul eurodeputatei Daciana Sârbu privind aplicarea politicilor de mediu în UE

Deși s-au înregistrat progrese în unele domenii, se menține un decalaj mare între planuri și rezultate, în ce privește politicile de mediu ale Uniunii Europene, a subliniat Daciana Sârbu în plenul Parlamentului European, cu prilejul dezbaterii raportului său despre implementarea celui de-al 7-lea Program de Acțiune pentru Mediu al Uniunii Europene, adoptat cu majoritate de voturi.Eurodeputata a cerut Comisiei Europene să propună un nou program post-2020, cu obiective mai clar definite, dublate de mai multă transparență, responsabilitate și ambiție, pentru o mai bună protejare a sănătății oamenilor și a mediului.

Dacă s-ar aplica pe deplin, Programul de Acțiune pentru Mediu al UE ar aduce îmbunătățiri considerabile la nivelul mediului, sănătății și calității vieții, însă “există o prăpastie uriașă între așteptările de la acest Program și rezultatele concrete pe care le produce”, a afirmat Daciana Sârbu.

Legislația de mediu a UE are un impact pozitiv în domenii precum eficiența utilizării resurselor, însă în alte zone implementarea sa e foarte slabă, a punctat eurodeputata, oferind ca exemple negative performanțele în domeniul protejării capitalului natural sau în combaterea unor amenințări de mediu la adresa sănătății – precum faptul că “emisiile constant ridicate provenite de la transportul rutier obligă milioane de oameni să respire aer poluat”.

Daciana Sârbu s-a referit și la nevoia adaptării politicilor agricole la obiectivele de mediu, pe care o consideră “esențială atât pentru protejarea mediului, cât și pentru securitatea viitoare a resurselor alimentare”.

Eurodeputatul a adresat Comisiei Europene apelul de a propune un nou Program de Acțiune pentru Mediu, care să se aplice după 2020 și care să aibă obiective mai bine definite. Ambiția, transparența, responsabilitatea și țintele clare ar trebui să caracterizeze un astfel de program pentru ca el să aducă rezultate concrete. “Decidenții de la toate nivelurile trebuie să-și asume acțiunile necesare pentru a proteja sănătatea oamenilor și a mediului”, consideră Sârbu, care este vicepreședinte al Comisiei de Mediu din Parlamentul European.

Al 7-lea Program de Acțiune pentru Mediu al Uniunii Europene cuprinde obiectivele și politicile în domeniul mediului adoptate de Parlamentul European și Consiliu pentru perioada 2013 – 2020.