Poetul Dumitru Crudu, prezent la Festivalul internațional de poezie de la Rotterdam

Poetul Dumitru Crudu, prezent la Festivalul internațional de poezie de la Rotterdam

DISTRIBUIȚI

Poetul Dumitru Crudu este invitatul Fundației Poetry International Rotterdam în programul de rezidențe artistice din luna mai și al festivalului Poetry International Rotterdam, care va avea loc în perioada 30 mai – 4 iunie. Cu sprijinul ICR Bruxelles, Dumitru Crudu este primul poet din Republica Moldova invitat în acest festival și deschide un nou capitol dedicat liricii basarabene în cea mai importantă arhivă virtuală de poezie.

Dumitru Crudu (n.1967, Republica Moldova) a absolvit Facultatea de Jurnalistică a Universităţii de Stat din Chişinău (1985-1987), ulterior a studiat limba georgiană la Facultatea de Litere a Universităţii din Tbilisi (1987-1991), pe care o abandonează în plin război civil. A urmat cursurile de licenţă ale Facultăţii de Filologie a Universităţii Transilvania din Braşov, sub îndrumarea profesorilor-scriitori Alexandru Cistelecan, Gheorghe Crăciun, Alexandru Muşina, Virgil Podoabă, și frecventează cenaclul Interval, condus de poetul Andrei Bodiu.

De asemenea, acesta a debutat simultan cu două colecții de poezie în 1994. Poeziile narative ale lui Dumitru Crudu sunt chiar în centrul realității, povestesc istorii personale și pictează, cu umor, o imagine generală a vieții de zi cu zi în fosta republică sovietică. În anul 1999, împreună cu Marius Ianuş, a iniţiat un nou curent literar, fracturismul, lansat printr-un manifest publicat în revistele Paralela 45 şi Vatra.A fost tradus în cehă, germană, rusă, italiană, franceză, engleză, catalană, suedeză, neerlandeză. Ca dramaturg, a scris peste douăzeci de piese de teatru, care au fost puse în scenă sau pe marele ecran în Bulgaria, Camerun, Franța, Germania, Haiti, Italia, Republica Moldova, România și Suedia.

Ajuns la a 48-a ediție, Festivalul de poezie de la Rotterdam constituie unul dintre cele mai longevive și influente evenimente lirice din lume, cu o largă prezență internațională.

De-a lungul timpului, pe scena din Rotterdam au urcat nume de aur ale liricii româneşti precum: Marin Sorescu (1974), Leonid Dimov (1978), Petre Stoica (1984), Mircea Dinescu (1990), Ana Blandiana (1992), Nina Cassian (1998), Constantin Abăluţă și Matei Vişniec (2005), Linda Maria Baros (2008), Ion Mureşan și Doina Ioanid (2011), Daniel Bănulescu (2013) și Răzvan Țupa (2016).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.